null

OpinieThuisblijven

Als de coronacrisis iets laat zien, is het hoe belangrijk goede huisvesting is

Met de oproep om thuis te blijven is huisvesting de frontlinie tegen het coronavirus. Dat vraagt om vergaande maatregelen, aldus Lilian Marijnissen en Sandra Beckerman, fractievoorzitter en Tweede Kamerlid van de SP.

In Vlaanderen is vorige week een spoedwet aangenomen om huisuitzettingen tijdens de corona­crisis te verbieden. In Frankrijk eist de regering hotelkamers op voor daklozen. In Italië hoeven hypotheken tijdelijk niet betaald te worden. Veel landen zetten nu alles op alles om te zorgen dat er voor iedereen een thuis is, komt of blijft. Ze volgen hiermee de VN die landen oproept direct maatregelen te nemen omdat ‘huisvesting de frontlinie tegen corona is geworden’. De Nederlandse regering neemt nu voorzichtig de eerste maatregelen. Maar meer is nodig.

Vanaf het begin van de coronacrisis hebben wij erop aangedrongen maatregelen te nemen om te zorgen dat iedereen onderdak heeft en kan houden. Deze week zet het kabinet de eerste stappen. De intentie is uitgesproken dat huisuitzettingen worden gestopt, er komt een wet om tijdelijke huurcontracten te verlengen en het afsluiten van gas, water en stroom wordt gestopt.

Dat is mooi, maar niet genoeg. Zo slaat het Leger des Heils alarm omdat daklozen de coronacrisis op straat moeten uitzitten. Voor hen heeft de regering geen extra maatregelen aangekondigd. Sociaal advocaten waarschuwen bovendien dat de aankondiging dat er geen huisuitzettingen plaatsvinden geen garantie is en dat er nog steeds rechtszaken over uitzettingen doorgaan.

Het CPB waarschuwt voor een economische dreun door het coronavirus. Mensen komen hierdoor in de problemen met het betalen van huur en hypotheek. Ook op dit punt zijn nog geen maatregelen genomen, zelfs de aangekondigde huurverhoging van 5,1 tot 6,6 procent heeft het kabinet niet geschrapt. Het is urgent dat verdere en bindende stappen worden gezet.

Pijnlijk wordt duidelijk wat er echt toe doet

De coronacrisis maakt op een zeer pijnlijke manier duidelijk wat er echt toe doet in onze samenleving. Waar we op terug moeten vallen als al het andere wegvalt. De zorg, de cruciale beroepen, een zeker en goed inkomen voor iedereen, een goed en veilig thuis, een overheid die weet wat ze moet doen en er is voor iedereen. En tegelijkertijd maakt de coronacrisis ook pijnlijk duidelijk welke crises we al hadden.

De gevolgen van de wooncrisis worden nu nog schrijnender dan ze al waren. De verdubbeling van het aantal daklozen in de afgelopen tien jaar brengt deze mensen nu nog meer in gevaar. De doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt zorgt er nu voor dat mensen van de een op de andere dag hun inkomen geheel of gedeeltelijk kwijtraken. De torenhoge huren in de vrije sector brengen mensen nu nog verder in de financiële problemen. Een economische teruggang of zelfs crisis dreigt. En terwijl tijdens de vorige economische crisis banken met publiek geld overeind werden gehouden, werden maatregelen genomen die de huidige wooncrisis veroorzaken of verdiepen.

Zorg dat iedereen een goed en betaalbaar huis heeft

Nu moeten we ervoor kiezen om fors te investeren in wat zo cruciaal blijkt te zijn. Niet de markt maar de samenleving. Door te investeren in het bouwen van goede en betaalbare huurwoningen voor mensen met een laag en gemiddeld inkomen. Door de huren te verlagen. Door bestaande woningen te verbeteren.

Thuisblijven is de manier om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dus moeten we nu alles op alles zetten om te zorgen dat iedereen een goed en betaalbaar thuis heeft. Vele landen nemen nu grandioos grote maatregelen die eerder totaal onmogelijk leken. De Nederlandse regering kan niet achterblijven.

We moeten ervoor zorgen dat daklozen opgevangen worden. En we moeten per direct zorgen dat mensen die nu inkomen verliezen niet in de problemen komen met huur en hypotheek. Maar alleen noodmaatregelen zijn niet genoeg. Deze crisis laat zien hoe groot het belang van een goed en veilig thuis is. De komende maanden moet worden gewerkt aan het oplossen van de wooncrisis. Dat waar we nu met z’n allen op terugvallen moeten we koesteren en veel sterker maken.

Lees ook:

Dit is de impact van corona op de kwetsbaren van onze samenleving

De crisis raakt ook kwetsbaren zoals psychiatrisch patiënten, verstandelijk beperkten en dak- en thuislozen. Hoe komen zij deze tijd door, en welke zorg is er voor hen beschikbaar?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden