Als de butler het gedaan heeft, dan niet alleen

Op zaterdagochtend half tien, over precies een week, begint het proces tegen Paolo Gabriele. De butler van paus Benedictus staat terecht wegens diefstal van vertrouwelijke documenten. Gabriele heeft bekend dat hij de papieren van het bureau van de paus heeft meegenomen. Vanaf zijn arrestatie op 24 mei zoemen er mogelijke verklaringen rond over zijn drijfveren en over eventuele kompanen in het kwaad. Paolo Gabriele zou zo loyaal zijn aan de paus, dat hij nooit op eigen initiatief de paus in verlegenheid gebracht zou hebben.

Verrassend genoeg is nu pas bekend geworden dat daags na de arrestatie van butler Gabriele een tweede verdachte is aangehouden. Claudio Sciarpelletti werkte als computerspecialist op het kantoor van de rechterhand van de paus, staatssecretaris Tarcisio Bertone. Sciarpelletti is de dag na zijn aanhouding weer vrijgelaten, maar wordt wel beschuldigd van medeplichtigheid. Dat de naam van deze tweede arrestant zolang geheim is gebleven, geeft aan dat het Vaticaan niet zo lek is dat alles op straat ligt.

Voor zijn arrestatie bracht Gabriele de paus iedere ochtend om acht uur het ontbijt, dat deze samen met zijn medewerkers nuttigde. Die medewerkers, onder wie zijn assistente, de vrouwelijke religieuze Birgit Wansing, zijn allemaal verhoord door de commissie van kardinalen die in opdracht van de paus de kwestie van de Vatileaks onderzoekt. Tot nu toe is alleen de butler verdacht. In zijn huis zijn belastende voorwerpen gevonden, zoals een cheque van 100.000 euro, bestemd voor de paus en afkomstig van een katholieke universiteit in Spanje, en een kostbare zestiende-eeuwse uitgave van de Aeneas van Vergilius. Gabriele zou het boek van de Duitse priester Georg Gänswein, naaste medewerker van de paus, geleend hebben voor zijn zoon.

Na arrestatie van de butler ging het lekken door. In Italiaanse media verschenen eerder berichten over een 'raaf', een onbekende persoon, die de butler opdracht zou hebben gegeven om de documenten te lekken. Paus Benedictus heeft tot nu toe gezwegen in de affaire. Wel heeft hij het hoofd van zijn huishoudelijke staf vervangen. Dat zou ook zonder Vatileaks gebeurd zijn, want het vertrekkende hoofd, Paolo De Nicolo was met zijn 75 jaar aan pensioen toe.

Butler Gabriele riskeert een gevangenisstraf van zes tot acht jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden