'Als dat hek hier komt, sla ik ze voor hun harses'

DOKKUM - ,,Een zwarte dag voor Friesland'', oordeelde commissaris van de koningin Ed Nijpels gisteravond op een persconferentie in Dokkum. Nijpels was 's nachts gebeld door het ministerie van landbouw, dat zich in Friesland waarschijnlijk het eerste geval van mond- en klauwzeer had geopenbaard. 's Middags werd de vrees bevestigd: op de boerderij van familie Meindertsma in Ee bij Dokkum was inderdaad mkz uitgebroken.

van onze verslaggeefster

,,We hadden gehoopt dat de ziekte onze landbouwprovincie zou passeren'', vervolgde Nijpels, die zijn medeleven met alle betrokkenen betuigde. Diezelfde middag begon het doden en afvoeren van de 56 stuks vee van boer Meindertsma. Voor Pasen wil het ministerie van landbouw alle 37 bedrijven in een straal van twee kilometer rond de getroffen boerderij ruimen: 3000 runderen, 700 à 800 schapen, en alle al dan niet geregistreerde hobbydieren.

De Algemene Inspectiedienst onderzoekt hoe het virus in Ee is gekomen. Vooralsnog zijn er genoeg geruchten en opties: iemand zou zowel Oene als de boerderij in Ee hebben bezocht; elke dag zijn er pelotons ME op de Veluwe met agenten uit heel Nederland, en er is vast ook wel vee van de Veluwe verbrand in het destructiebedrijf Rendac in Burgum.

De familie Rotteveel woont op het randje van het afgezette gebied in Ee. Hun bedrijf zal extra gecontroleerd worden op mkz-verschijnselen. De boerin is bang: ,,Kraaien in de stal, een gans, het virus kan zo makkelijk worden overgebracht. Kijk, de wind waait nu hierheen.'' Toen ze door haar schoonzus die ochtend gebeld werd met het slechte nieuws kon ze niet meer praten, alleen trillen. ,,Ik durfde het niet eens tegen de mannen te zeggen. Pas toen politie en AID er waren, ben ik er met mijn jongste zoon op afgegaan. Vijftig melkkoeien hebben we, met jongvee erbij 98 stuks, en twee poezen. Kijk, daar zit de kater,'' zegt ze, wijzend naar de voortuin bij het woonhuis.

Ondertussen staat haar man, in overall en op klompen, zich kwaad te maken op de 'hoge heren'. ,,Ik woon hier al veertig jaar, als dat hek voor onze boerderij komt te staan, sla ik ze voor hun harses. Dan pakken ze me maar, in de cel heb ik tenminste rust'', zegt hij terwijl de tranen in zijn ogen springen. ,,Jongen hou je in'', fluistert zijn vrouw, terwijl ze toelicht dat hij zo kwaad is omdat ,,we niet mogen enten''.

Een paar kilometer verderop, bij Metslawier, staan kinderen van basisschool de Rank op de weg. Ze verzamelen handtekeningen voor de minister om te mogen inenten. Marina vertelt dat een meisje van school vandaag naar huis ging, ,,want al haar schapen en koeien moeten sterven. Het is zo zielig. We zijn het er niet mee eens dat de dieren zo worden afgemaakt.'' De vader van Geert is melkinpakker in Leeuwarden en zit sinds vandaag thuis.

Net als in de rest van Friesland is in Dokkum de hemel strakblauw. De Zijl voor het oude raadhuis lijkt op een trekpleister voor toeristen. Maar mevrouw Kloosterman uit Rinsumageest en haar dochter, die er op een bankje zitten, zijn erg betrokken bij de boeren. ,,Zou het opzet wezen?'', vraagt zij zich hardop af. ,,Vroeger hadden wij thuis twintig koeien en zestien kinderen, en daar kon je van rondkomen. Van Mansholt moest alles groter, nu zit het veel te dicht op elkaar, en moet het weer kleiner.'' ,,Het is de tijd'', valt haar dochter haar bij. ,,Alles draait om geld, inenten was te duur, nu pluk je daar de vruchten van. Maar de boeren zijn de dupe.''

Voor de paasdagen verzoekt Nijpels om in de tien kilometer rond Ee evenementen niet te laten doorgaan, ontsmettingsbakken te plaatsen, en slechts bij stenen havens aan te leggen. Vooralsnog doen commissaris en ministerie geen aanbevelingen voor de rest van Friesland. Wel zijn de openbare bassischolen in een zone van 4 kilometer rond het besmette bedrijf gesloten. Ook in Dongeradeel hebben alle 27 christelijke basisscholen besloten dicht te gaan. It Fryske Gea heeft zijn natuurgebieden gesloten, maar de Wadden en wegen blijven gewoon bereikbaar. Algemeen commandant P. Straub merkt op dat, omdat voorlopig alle verloven zijn ingetrokken, de politie de rest van het jaar afspraken niet zal kunnen nakomen. De wedstrijd Heerenveen-PSV kon door de inzet van extra stewards gisteravond wel doorgaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden