Opinie

Als crèches ongevaccineerde kinderen mogen weigeren, is de kans op uitbraken alleen maar groter

Kinderen worden gevaccineerd tegen difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR) tijdens een vaccinatiedag in Rotterdam. Beeld ANP
Kinderen worden gevaccineerd tegen difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR) tijdens een vaccinatiedag in Rotterdam.Beeld ANP

Een wetsvoorstel dat kinderdagverblijven de mogelijkheid biedt ongevaccineerde kinderen te weigeren maakt het risico op uitbraken van infectieziekten alleen maar groter, betogen wetenschappers Marcel Verweij en Roland Pierik.

De langzaam maar zeker dalende vaccinatiegraad heeft nu ook de aandacht van politici getrokken en vorige week heeft Kamerlid Rens Raemakers (D66) een wetsvoorstel ingediend dat kinderdagverblijven de mogelijkheid moet bieden om ongevaccineerde kinderen te weigeren. Het primaire doel is "het tot stand brengen van transparantie op de markt van kindercentra, in het belang van de ouders die zich er zorgen over maken of zij hun kinderen wel naar een veilige omgeving brengen."

Dat is een nobel streven: veel ouders stellen de huidige onduidelijkheid ter discussie. Ze willen weten in hoeverre hun jonge kind een risico loopt omdat mogelijk veel andere kinderen in de opvang niet gevaccineerd zijn. Zeker voor mazelen is dit een reële kwestie: kinderen jonger dan 14 maanden zijn nog niet gevaccineerd en dus kwetsbaar als ze in aanraking komen met geïnfecteerde kinderen. Door gebrek aan wetgeving en jurisprudentie is het op dit moment onduidelijk of een kinderdagverblijf ongevaccineerden mag weigeren. Het wetsvoorstel kan daar een einde aan maken. Er is zelfs een Kamermeerderheid dus het lijkt een kwestie van tijd dat het wordt aangenomen.

Uitbraakgevaar

Het voorstel spant echter het paard achter de wagen omdat het helemaal niets doet - en niets eens de intentie heeft om iets te doen - aan het probleem van de afnemende vaccinatiegraad en de groeiende kans dat ziekten als mazelen, die decennia onder controle waren, opnieuw uitbreken. Het neemt die situatie juist als uitgangspunt. Bezorgde ouders krijgen de mogelijkheid om te kiezen voor de beschermde omgeving van een 'gevaccineerd' kinderdagverblijf. Maar dit reduceert het volksgezondheidsprobleem tot een kwestie van individuele keuze en marktwerking. Dat doet geen recht aan de verantwoordelijkheid die de overheid heeft om infectieziekten te bestrijden.

Het is zelfs nog erger: als dit voorstel als wet wordt aangenomen, is de kans op uitbraken alleen maar groter. Vaccinerende ouders kunnen kiezen voor een kinderdagverblijf waar ongevaccineerden worden geweigerd, maar dan zullen daarnaast ook kinderdagverblijven zijn waar de eis niet geldt, en waar vooral ongevaccineerde kinderen bij elkaar komen te zitten. Een besmettelijke ziekte kan daar ongehinderd toeslaan.

En ook al zouden ouders die voor zo'n kinderdagverblijf kiezen dit risico accepteren, dan betekent dat nog niet dat de overheid deze kinderen aan dit gevaar mag blootstellen. Een wetsvoorstel dat zulke risico's in de hand werkt - alleen maar om de keuzevrijheid voor vaccinerende ouders te bevorderen - is onaanvaardbaar voor een overheid die haar verantwoordelijkheid voor alle burgers serieus neemt.

Halfslachtig

Maar het fundamentele probleem is dat het wetsvoorstel halfslachtig blijft. Het lijkt doortastend omdat een belangrijk probleem wordt aangepakt, maar de echt moeilijke keuzes worden doorgeschoven naar het kinderdagverblijf. De bescherming van de samenleving en haar burgers tegen ernstige infectieziekten is een klassieke overheidstaak. De politiek kan deze discussie niet delegeren naar kinderdagverblijven en oudercommissies.

Indien de Tweede Kamer van mening is dat de vaccinatiegraad te laag is, dient ze zich daarop te richten, bijvoorbeeld door een algemene vaccinatieplicht voor de kinderopvang in te voeren. Deze maatregel pakt het probleem van afnemende vaccinatie bij de bron aan, en genereert geen ondergevaccineerde kinderdagverblijven waar de kans op uitbraken onaanvaardbaar groot is.

Lees ook: Mag de overheid vaccineren verplicht maken?

Het Filosofisch Elftal discussieert over deze vraag. "Ik vraag me af of dit soort manipulatie niet disrespectvol is."

Is verplicht vaccineren dé oplossing voor de uitbraak van mazelen?

Veel landen gaan over tot verplichte vaccinatie, maar zo'n systeem kent ook veel tegenstanders. Is zo'n prikplicht dé oplossing?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden