Als commentator is Erben nog beter dan als schaatser

MARIJN DE VRIES

Na vier weekenden met wereldbekerwedstrijden ben ik overtuigd: het langebaanschaatsen is nog lang niet passé. Er zijn twee dingen die de sport, die tegenwoordig als te saai om naar te kijken bestempeld wordt, gaan redden. Dat zijn de massastart, en het commentaar van Erben Wennemars.

Een groepswedstrijdje tijdens grote schaatstoernooien: degene die dat bedacht heeft, mag van mij een medaille krijgen. Al het mooie van het marathonschaatsen, samengebald in een paar minuten strijd tussen klassieke langebaners, skeeleraars en echte pelotonschaaters.

Juist omdat het nog niet zo lang bestaat is de massastart nu zo mooi om naar te kijken. De langebaners zijn lekker onhandig in het peloton. Dicht op elkaar schaatsen is immers heel wat anders dan naast elkaar schaatsen, met meters ruimte ertussen. Zo'n Martina Sablikova stuitert dus makkelijk op 'r kont in de bocht, met al die lepe marathonners en skeeleraars om zich heen. Dringen en duwen, versnellen en weer stilvallen, dat is andere koek dan gewoon heel hard schaatsen.

En dat niet alleen. Ineens komt er tactiek bij kijken. Met z'n tweeën kun je de race maken. Kijk maar naar Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga. Beuker Bergsma sleurt beestachtig op kop. Met het toenemen van de snelheid schuif ik naar het puntje van mijn stoel, tot sprinter Stroetinga op exact het juiste moment het stokje van zijn maat Bergsma overneemt, om de wedstrijd glansrijk te winnen.

En dan is het nog niet afgelopen. Nee, dan komen Dione de Graaff en Erben Wennemars. Of eigenlijk vooral Erben, want Dione hoeft er niet eens een kwartje in te gooien of Erben stroomt al over. Hij vindt de massastart prachtig, maar niet alleen de massastart, Erben vindt alles van het schaatsen prachtig.

Zoals hij Jorien ter Mors bejubelt om haar fantastische vijfhonderd meter, of de techniek van Pavel Koelizjnikov bezingt: "Je denkt dat hij die diepe kniehoek onmogelijk kan vasthouden als hij de bocht uit komt, maar hij kán dat gewoon." Hij heeft niet eens tijd om te stotteren, zo groot is Erbens enthousiasme: "Gelúkkig wordt ook hij moe op het laatst, maar zo'n tijd op een baan als Thialf, jongens, dat is echt knap."

Hij was een monsterachtige schaatser, maar als commentator zie ik Erben nog veel liever. Ik bedoel: als je zegt dat je van de prachtige techniek van een tegenstander als Hiroyasu Shimizu genieten kon terwijl je tégen hem schaatste, dan ben je niet alleen een competitiebeest, maar ook een liefhebber pur sang. Een liefhebber die details over schaatsstijlen uit de doeken doet, kleurrijk geschetst in woorden die ik nooit in verband met glijden op twee ijzers zou hebben gebracht.

Een liefhebber die alles over elke schaatser weet. Welke boeken Margot Boer in haar vrije tijd leest en zelfs op welke bladzijde ze is. Het recept van het lievelingskostje van Jorrit Bergsma, 'met niet één, maar zelfs twéé mespuntjes zout'. Welke series Sven Kramer op Netflix volgt. Het merk en de maat van de T-shirtjes die Kjeld Nuis graag draagt. Ik weet zeker dat Erben dat allemaal weet. En al die dingen wil ik weten.

Twee dingen gaan het langebaanschaatsen redden de komende jaren. De massastart. En het commentaar van Erben Wennemars. Niet alleen in de nabeschouwing. Nee, live. Bij alle wedstrijden. Van start tot finish.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden