'Als christen ken ik maar één huwelijk'
Tegen zijn zin in sluit Wim Pijl (67) komende maandag een partnerschapsregistratie tussen twee mannen. Als huwelijksambtenaar in Den Haag had hij ingestemd met deze ceremonie zonder dat hij wist dat het om homo's ging. En nu hij eenmaal ja heeft gezegd, wil hij daar niet meer op terugkomen.
Eigenlijk heeft Pijl gewetensbezwaren tegen een huwelijk of partnerschap tussen mensen van hetzelfde geslacht. Hij is een zogenoemde weigerambtenaar. Volgens homobelangenorganisatie COC één van de 104 in Nederland.
Het kabinet wilde dat zo laten. Maar gedoogpartner Wilders liet dinsdag weten dat hij vindt dat iedere ambtenaar, gewetensbezwaren of niet, homo's en lesbiennes zou moeten trouwen. Daarmee heeft de weigerambtenaar een meerderheid van de Kamer tegen zich.
Pijl, lid van de SGP en sinds 2000 huwelijksambtenaar, noemt het 'de zaken op de spits drijven'. "Nu ineens mag ik geen gewetensbezwaren meer hebben. Dat vind ik een staaltje intolerantie. Als christen ken ik vanuit de Bijbel maar één huwelijk: dat tussen een man en een vrouw. Dat weegt voor mij heel zwaar. Waarom krijg ik die ruimte niet?"
Ook Teus Kool, weigerambtenaar in het Gelderlandse Neerijnen, vindt het standpunt van een meerderheid van de Tweede Kamer 'bijzonder jammer'. "De afspraak is dat ambtenaren met gewetensbezwaren mogen weigeren, zolang homo's en lesbiennes in elke gemeente kunnen trouwen. In Neerijnen kunnen mensen naast mij zeven andere huwelijksambtenaren kiezen. Wat is het probleem?"
In de zeven jaar dat Kool trouwambtenaar is, heeft hij naar eigen zeggen nog nooit een homostel hoeven weigeren. "Ze vragen mij niet. Ze vragen een ambtenaar die zich in hen kan verplaatsen, die bij hen past."
De gewetensbezwaren bij de 56-jarige Kool, die ook raadslid voor de SGP in Neerijnen is, zitten diep. Zodra de wens van de meerderheid van de Kamer wet wordt, stopt hij als huwelijksambtenaar. De lol is er voor hem dan wel vanaf. Bovendien hoeft hij het voor het geld niet te doen, want zoveel verdient het niet.
Ook Pijl blijft het homohuwelijk weigeren, of dat van de wet mag of niet. Maar hij neemt niet zelf ontslag, want huwelijksambtenaar is hij met 'hart en ziel'.
Dat hij maandag toch een partnerregistratie tussen twee mannen sluit, kan hij verkroppen omdat een geregistreerd partnerschap volgens hem toch al iets is dat door de mens is uitgevonden. Voor een huwelijk geldt dat niet. Dat is voor hem een 'Goddelijke instelling'.
Wel zal Pijl zich maandag alleen tot zijn wettelijke taak beperken. Natuurlijk heet hij de twee mannen welkom en volgt er een ceremonie. Maar een toespraak zit er niet in.