’Als Brabant de wietpas nu al invoert, krijgt Limburg overlast’

De woning van burgemeester Fons Jacobs van Helmond wordt permanent bewaakt, nadat hij werd bedreigd. De bedreigingen zouden uit het drugsmilieu komen. (FOTO VINCENT VAN DEN HOOGE, HH) Beeld Vincent van den Hoogen/Hollandse
De woning van burgemeester Fons Jacobs van Helmond wordt permanent bewaakt, nadat hij werd bedreigd. De bedreigingen zouden uit het drugsmilieu komen. (FOTO VINCENT VAN DEN HOOGE, HH)Beeld Vincent van den Hoogen/Hollandse

den haag - – Burgemeester Henk van Beers van Roermond wil dat de door Brabant gewenste wietpas in heel Zuid-Nederland in één keer wordt ingevoerd om een waterbedeffect te voorkomen. Van Beers had hierover gisteren een gesprek met justitieminister Opstelten.

Van Beers en zeven Limburgse collega’s reageerden verbolgen op het plan van Opstelten de wietpas in vijf Brabantse steden (Helmond, Eindhoven, Breda, Den Bosch en Tilburg) versneld in te voeren. De minister voerde daar vorige week overleg over, naar aanleiding van recent geweld in Eindhoven en Helmond. De wietpas is een van de voorgestelde maatregelen waarmee de minister en de vijf Brabantse burgemeesters de georganiseerde misdaad in de wietteelt en -handel in Brabant willen aanpakken.

Minister Opstelten zegde de Limburgse burgemeesters gisteren toe te zullen bekijken hoe de Brabantse aanpak aan Limburg gekoppeld kan worden. „We beginnen met de vijf Brabantse steden, maar we hebben zeker ook oog voor de Limburgse problemen”, stelt een justitiewoordvoerder.

Het kabinet wil dat coffeeshops besloten clubs worden. Bezoekers moeten dan bij binnenkomst een clubpas tonen. Van Beers vreest dat drugstoeristen bij invoering van de wietpas in Brabant naar Limburgse coffeeshops zullen uitwijken. „Bij ons sloegen de stoppen door toen we hoorden dat de minister in Brabant tot acute invoering wilde overgaan. Straks krijgen we er naast al die buitenlanders ook nog Brabantse drugstoeristen bij. Dan zijn we helemaal het afvoerputje. Gelukkig ziet de minister dat in. Hij heeft ons uitdrukkelijk beloofd de grensstreek als één gebied te zien en dat wij, met die wietpas, heel snel na Brabant aan de beurt zijn”, aldus Van Beers.

In Limburg wachtten de burgemeesters met de invoering van de wietpas ook nog op een Europese uitspraak of het weigeren van verkopen aan buitenlanders met een pasjessysteem juridisch mag. Die uitspraak van het Europees Hof van Justitie is op 16 december.

De Brabantse, Limburgse en Zeeuwse steden klagen al jaren over drugstoerisme. In Amsterdam zijn ze juist blij met die toeristen. Burgemeester Eberhard van der Laan gaf eerder aan geen wietpassen voor de bezoekers van coffeeshops te willen. Door een pasjessysteem nemen de straathandel en dus de overlast juist toe, vreest Van der Laan.

In Dordrecht en Rotterdam lijkt een meerderheid in de gemeenteraad ook tegen invoering van een wietpas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden