Als bloempot ziet die zorgrobot er best gezellig uit

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

In een gloednieuw zorglaboratorium in Utrecht leren mbo-studenten hoe ze straks met zorgrobots moeten samenwerken. Met dit ‘future care lab’ wil de onderwijsinstelling een voorbeeld zijn voor de regio.

In het zorglokaal strijkt verpleegkundestudent Vivian Veen (22) over een bloempot. Opeens komt er geluid uit het object, dat bij nader inzien een robot blijkt te zijn. “Hahaha, je kietelt mij”, zegt een stem uit het apparaat, dat vol sensoren zit. De robot kan zo geprogrammeerd worden, legt de studente uit, dat hij mensen eraan herinnert om op tijd medicijnen in te nemen. “En in de vorm van een bloempot ziet de robot er gezellig uit.”

Verderop probeert Birte Hemmes (17) een interactieve rollator aan de praat te krijgen. Na wat gepruts met knopjes is het zover. Een lampje begint te knipperen, uit een luidspreker klinkt een synthesizermuziekje. “Vijf stappen vooruit”, zegt een stem. Zodra de student de handgrepen vastpakt rijdt de rollator zachtjes naar voren. Hemmes maakt een dansende beweging in het oefenlokaal. “Dit is bedoeld voor ouderen die bijvoorbeeld revalideren van een operatie”, weet ze. De machine rijdt vanzelf vooruit en opzij en past zich aan het tempo van de loper aan.

Verpleegkundestudent Birte Hemmes met de interactieve rollator. Achter haar staat medestudent Vivian Veen. Beeld Werry Crone
Verpleegkundestudent Birte Hemmes met de interactieve rollator. Achter haar staat medestudent Vivian Veen.Beeld Werry Crone

Virtual-realitybrillen

Birte Hemmes en Vivian Veen, ­beiden tweedejaars mbo-verpleegkunde bij ROC Midden Nederland in Utrecht, experimenteren in het ‘future care lab’ van hun school. Het lab bestaat uit een aantal gloednieuwe praktijklokalen waar de zorg van de toekomst al realiteit is. Met interactieve projectieschermen, computergestuurde rollators, virtual-realitybrillen en robots in de vorm van huisdieren en bloempotten. In het lab, dat maandag geopend wordt door minister Hugo de Jonge van volksgezondheid, komen de nieuwste snufjes op het gebied van zorg, welzijn, techniek en ICT samen. Hiermee wil de mbo-instelling zorgstudenten beter klaarstomen voor technologische ontwikkelingen in de zorg. Want de veranderingen op het gebied van techniek gaan razendsnel.

De school richt zich daarbij niet alleen op studenten. Ook veel zorgpersoneel is nog niet op de hoogte van alle mogelijkheden, vertellen Gerte Haartman en Marjolein van Vulpen, die verantwoordelijk zijn voor de onderwijsvernieuwingen in de school. “Iedereen die vijf jaar of langer is afgestudeerd, heeft zorgtechniek nog niet in de opleiding meegekregen”, zegt Haartman.

Wantrouwen

Soms heerst er daarom wantrouwen bij verpleegkundigen: neemt de robot de zorg niet over? Om die reden gaan de mbo-docenten met hun snufjes ook langs verschillende zorginstellingen, zodat het personeel vertrouwd raakt met robots, interactieve schermen en virtual reality. “Zo zien mensen dat de tegenstelling tussen ‘koude techniek’ en ‘warme zorg’ niet bestaat. Deze techniek is er juist om de zorg te verbeteren en het personeel te ondersteunen”, zegt Haartman.

Het vernieuwde zorgonderwijs in Utrecht is een gevolg van de omslag die de afgelopen jaren plaatsvond in het Nederlandse middelbaar beroepsonderwijs. Nog niet zolang geleden liepen mbo’s achter de praktijk aan. Door allerlei maatregelen, zoals een intensievere samenwerking met zorginstellingen en bedrijfsleven, raken mbo-studenten inmiddels soms al op school vertrouwd met zaken die op de werkvloer nog toekomstmuziek zijn.

Zorgrobot in de vorm van een kat. Beeld Werry Crone
Zorgrobot in de vorm van een kat.Beeld Werry Crone

Vivian Veen strijkt met haar vingers over de robotkat, die daardoor zachtjes begint te snorren. “Vooral dementerenden vinden dit prachtig”, zegt ze. Veen vertelt dat de collega’s in het verzorgingshuis waar ze werkt haar beschouwen als technologiedeskundige: “De oude garde komt naar mij toe omdat ik veel over dit soort dingen weet.”

Lees ook:

Deze school geldt als het mbo van de toekomst

Heeft de mbo’er in de toekomst nog werk? Het Da Vinci College in Dordrecht probeert de problemen voor te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden