Als alles muziek is Emma Rekers

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Hoe kwam u bij dit motto terecht?

"Toen ik op zoek was naar woorden om mijn 'werkende zelf' te presenteren voor het project HoBra, een uitwisseling tussen Nederlandse en Braziliaanse kunstenaars uit verschillende disciplines. Ik wilde beschrijven wat mij al een tijdje bezighoudt."

undefined

Van wie is dit motto en wat betekent het?

"Het is de titel van een gedicht van Rumi, een Perzische filosoof en dichter, die leefde rond 1200. Bij het maken van dit gedicht zat hij, zoals ik begreep, op een berg in Turkije, in de buurt van Konya, waar hij ook begraven is. Het gaat over muziek. Ook al zouden alle instrumenten van de hele wereld aan stukken breken, dicht Rumi, dan nog zouden onzichtbare instrumenten klinken. Voor mij is de stem dat onzichtbare instrument. Omdat je die niet ziet en omdat niemand jou die stem kan afpakken. In de stem weerklinkt wie je bent, en wat je voelt op dat moment; je kunt je er niet achter verschuilen. Een stem is zo krachtig."

undefined

Dus eigenlijk stelt u: muziek is overal, als je het maar wilt horen.

"Ja, dat is waar ik in geloof. Toen ik tijdens mijn studie aan het conservatorium van Amsterdam op een school les gaf, kwam het eens voor dat ik erop had gerekend dat er dertig djembés klaarstonden - trommels uit West-Afrika - maar dat bleek niet het geval te zijn. Dus moest ik een andere oplossing zoeken. Die vond ik door het lichaam als instrument te gebruiken. Want je lichaam is ook een instrument, klap maar eens ritmisch op je bovenbeen. Er is eigenlijk altijd geluid om ons heen en geluid is muziek. Tenminste, dat hangt natuurlijk ook af van je perceptie:

Wat is muziek? In Rio de Janeiro verwacht ik veel muziek. Op straat en in de mensen. Ik ben opgeleid als klassiek musicus in het Westen, waar alles is. Daarom ben ik heel nieuwsgierig om opnieuw te leren, om opnieuw en écht te luisteren. Om zo een perceptie te krijgen van wat muziek is als je het, zeg maar, van de andere kant beluistert."

undefined

Met welke gedachte gaat u naar Rio?

"Het project van Floriano Romano, mijn Braziliaanse collegamuzikant, en van mij, heeft als werktitel 'Lovescapes', landschappen van liefde. Het is een supercliché, het benadrukken van de liefde, maar liefde is wel de basis van ons hele leven. En dat clichéaspect vind ik juist wel weer interessant."

Emma Rekers (1983) is muzikaal leider en muziekmaker. Ze ontwikkelt educatiemateriaal en leidt workshops.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden