Weblog

Als Afrikanen mochten stemmen was de SP pro-Europa

Judith Sargentini (ANP)

Ik heb de afgelopen weken te doen gehad met de Europese kandidaten van de SP. Ze voeren campagne met de leuze ‘Nederland wil minder Brussel’, maar in de zaaltjes waar we debatteerden bleken de meeste mensen juist méér te verwachten van Brussel.

Veel homo’s en lesbo’s willen overal in de Europese Unie beschermd worden tegen discriminatie. Zij zijn blij met de nieuwe antidiscriminatiewet die mijn voorgangster Kathalijne Buitenweg door het Europees Parlement heeft geloodst. Maar in de Tweede Kamer had de SP zich daar ferm tégen uitgesproken. Dat kunnen we in Nederland wel regelen, vond de partij. De homo’s in Polen moeten hun rechten zelf maar afdwingen, met de morele steun van de SP.

Met zo’n standpunt maak je je niet populair in roze kringen. Wat deed de SP? Zij wisselde soepel van standpunt. Lijsttrekker Dennis de Jong verklaarde tijdens een debat van het COC dat de SP nu vóór de Europese antidiscriminatiewet is.

‘Minder Brussel’ blijkt in de politieke debat moeilijk vol te houden. Als je maar voldoende opportunistisch bent hoeft dat ook niet. Daar komt bij dat de SP heeft ontdekt dat je je achter Europa kunt verschuilen als nationale voorstellen je niet uitkomen. Een belasting op vlees, om de bijdrage van de veehouderij aan klimaatverandering terug te dringen en diervriendelijke boeren beter te belonen? Daar zitten veel SP-kiezers niet op te wachten. Dus keerde de SP zich in de Kamer tegen het burgerinitiatief ‘Stop fout vlees’, met het argument dat een groenere landbouw op Europees niveau moet worden geregeld. De vliegtax? De SP juicht het toe dat minister Eurlings deze impopulaire belasting afschaft. De EU moet er maar voor zorgen dat de CO2-uitstoot van het vliegverkeer wordt teruggedrongen.

Voor de SP is Europa de zondebok voor alles wat er mis is in Nederland, maar ook een handige schaamlap. Maatregelen waarvan de kiezers in Nederland zouden schrikken schuift zij door naar Brussel.

Op één terrein is de SP wel consequent anti-Europa. Dat is de buitenlandse politiek. Zij is tegen een Europese minister van Buitenlandse Zaken. Zij vindt dat vredesmissies niet door de EU,maar door de NAVO moeten worden uitgevoerd. De Europese ambitie om beter samen te werken aan het oplossen van conflicten stuit bij de SP slechts op wantrouwen. Dan worden we meegezogen in andermans oorlogen, zo waarschuwt zij.

Buiten Europa wordt de EU niet als agressief machtsblok gezien. Een mooi initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek onderstreept dat. Het IPP liet 57 mensen uit ontwikkelingslanden de Wereldstemwijzer invullen. Wat bleek? Onder deze buitenstaanders was de steun voor een Europese minister van Buitenlandse Zaken en voor EU-vredesmissies veel groter dan onder Nederlanders.

Kennelijk verwachten ontwikkelingslanden dat zij er baat bij hebben als Europa een volwassen rol speelt op het wereldtoneel. Zij zien de EU eerder als vredestichter dan als agressor. Het is jammer dat de inwoners van ontwikkelingslanden vandaag niet mogen meestemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden