CommentaarRechtsstaat

Als advocaten geen mensen meer durven te verdedigen dan is het eind zoek

Na de nietsontziende en brute moord op advocaat Derk Wiersum, woensdag in de Amsterdamse wijk Buitenveldert, zijn door de officiële autoriteiten, onder wie minister Grapperhaus (justitie) en de Amsterdamse burgemeester Halsema, grote woorden gebezigd. Zij en vertegenwoordigers van politie, justitie en advocaten noemden deze liquidatie een aanval op de rechtsstaat. Dat zijn – terecht uitgesproken – grote woorden, waarbij onmiddellijk ook met de vinger moet worden gewezen naar wie verantwoordelijk is voor de bescherming van die rechtsstaat.

Minister Grapperhaus erkende gisteren het falen van zowel bescherming van de advocaat persoonlijk als van de rechtsstaat. Hij zei dat ‘we als samenleving de georganiseerde misdaad hebben laten woekeren’. Die samenleving bestaat enerzijds uit de justitiële, burgerlijke en politieke autoriteiten aan wie de bescherming van de rechtsstaat is gedelegeerd. De waarschuwingen dat de georganiseerde criminaliteit steeds moorddadiger en wraakzuchtiger werd waren talloos. Eind augustus concludeerden hoogleraar Pieter Tops en journalist Jan Tromp nog dat Amsterdam de strijd tegen de georganiseerde misdaad aan het verliezen was. Advocaat Wiersum had zelf eerder aan de bel getrokken omdat het OM volgens hem onvoldoende de familie van kroongetuige Nabil B. beschermde, nadat diens broer was vermoord.

Maar de samenleving draagt anderzijds zelf ook verantwoordelijkheid voor het ontstaan van de keiharde drugscriminaliteit. Een aanzienlijke groep burgers gebruikt massaal drugs, op feesten en daarbuiten. Vergoelijken wij dit drugsgebruik niet te veel, vroeg CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers zich gisteren bij de Algemene Beschouwingen af. Of zijn we naïef?

Het antwoord is vanzelfsprekend ja. Achter het pilletje, lijntje of jointje gaat een hele keten van keiharde drugs­criminaliteit schuil, waar miljarden worden verdiend, moorden worden gepleegd en bedreigingen van justitiemedewerkers, advocaten en ook journalisten aan de orde van de dag zijn. Dat dienen gebruikers zich te realiseren. Daarmee zijn ze indirect verantwoordelijk voor het voortwoekeren van deze drugscriminaliteit. Het zou voor politie en justitie een stuk eenvoudiger zijn de drugsmaffia te bestrijden als de acceptatie van drugsgebruik zou afnemen. Op zichzelf een naïeve gedachte wellicht, maar dat debat moet tot in huiskamers en studentenhuizen worden gevoerd.

Voor de nabestaanden van advocaat Derk Wiersum en voor al zijn collega’s moet alles in het werk worden gesteld de verantwoordelijken voor de moord op te sporen. Als advocaten geen mensen meer durven te verdedigen – en dat gebeurt al – dan is het eind zoek.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

Geliefde Wiersum was een ‘gedreven en integer advocaat’

De in Amsterdam geliquideerde strafrechtadvocaat Derk Wiersum was geliefd onder vakgenoten, die hem als kundig, integer en aimabel omschrijven.

Is Amsterdam toe aan een nieuwe moraal?

Zijn drugs inderdaad ‘het nieuwe normaal’ in Amsterdam en wat moet er gebeuren? Antwoord op drie vragen na een brisant rapport over verontrustende drugscriminaliteit in de hoofdstad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden