alphenaren verdeeld over burgemeester.

alphenaren verdeeld over burgemeester

JAN ZEEGERS

Dat bleek gisteren uit een steekproef onder 400 inwoners van Alphen aan den Rijn. De enquete werd uitgevoerd door het bureau Inter/View in opdracht van de regionale krant Rijn en Gouwe.

Aanleiding voor de steekproef vormde de rapportage, eind vorige week, van de commissie Engwirda. Daarin werd gesteld dat burgemeester Paats, ex-wethouder Van Leeuwen en de toenmalige gemeenteraad nalatig zijn geweest in de kwestie van de voormalige vuilstortplaats.

Paats vindt zijn aanhangers vooral in zijn eigen partij, het CDA. Toch is ook 37 procent van die stemmers van mening dat de burgemeester niet langer kan aanblijven. Van de aanhang van de collegepartijen (CDA, VVD en PvdA) is 45 procent van mening dat Paats moet verdwijnen. Een even hoog percentage vindt dat de burgemeester mag blijven. Van de stemmers van de oppositiepartijen in de Alphense gemeenteraad vindt 56 procent dat Paats weg moet.

Uit de steekproef blijkt dat 73 procent van de ondervraagden vindt dat er een strafrechtelijk onderzoek moet worden ingesteld naar de handel en wandel van bestuurders en ambtenaren in de kwestie.

De Alphenaren hebben weinig vertrouwen in de actie die de provincie heeft ondernomen om de vervuiling in te dammen. Een groot deel van de ondervraagden, 64 procent, vindt dat de vuilstort, ongeacht de hoge kosten, geheel moet worden afgegraven.

Twee derde van de inwoners van Alphen aan den Rijn heeft naar aanleiding van de affaire nauwelijks nog enig vertrouwen in de plaatselijke bestuurders. Een kwart zegt in het geheel geen vertrouwen meer te hebben.

speciale penning voor eerste belg in de ruimte

De Belgen zijn zo trots op hun eerste man in de ruimte - de Vlaming Dirk Frimout - dat ze hem gaan eren met een speciale penning. Minister van financien Philippe Maystadt heeft daartoe besloten.

In het Belgische staatsblad is een ministerieel besluit van hem verschenen dat zegt dat er 60 000 reeksen van Belgische muntstukken worden geslagen. Die zijn speciaal voor verzamelaars bedoeld. Elke reeks (geslagen in "fleur de coin" kwaliteit) omvat muntstukken van 50, 20, 5 en 1 frank plus een stuk van 50 centimes.

pistool in beslag

De politie van het Amerikaanse Congres heeft zaterdag het pistool in beslag genomen waarmee Lee Harvey Oswald is vermoord, de vermeende moordenaar van John F. Kennedy. De zakenman Robert Luongo uit Florida had het wapen in een diplomatenkoffertje het gebouw binnengesmokkeld om het te tonen aan voorzitter Thomas Foley van het Huis van Afgevaardigden.

Het pistool waarmee Jack Ruby de verdachte Oswald doodschoot, twee dagen na de moord op Kennedy in november 1963, werd eerder dit jaar op een veiling voor 220 000 dollar verkocht aan een onroerendgoedhandelaar uit Florida, een vriend van Luongo.

Het wapen was al lange tijd de inzet van een juridische strijd die Earl Ruby, broer van Jack, voert. Jack, een nachtclubeigenaar in Dallas, overleed in 1967 in de gevangenis van Texas aan kanker.

Earl Ruby en Luongo waren vrijdag te gast geweest in de televisie show van Larry King op CNN om commentaar te leveren op de nieu we film 'Ruby'. Voor de camera's liet Luongo het wapen ook al zien.

De politie op Capitol Hill verklaarde dat Luongo geen vergunning had voor het pistool. In het algemeen zal de rechter dan beslissen dat het wapen vernietigd moet worden, de gebruikelijke procedure met illegale wapens. Mogelijk zal voor dit historische pistool echter een uitzondering op de regel worden gemaakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden