Alpha Blondy verbindt verzet met vrede en muziek

Popmuziek

Alpha Blondy & The Solar System, ma 16 juni, Melkweg/The Max, Amsterdam

Wegens zijn engagement en spiritualiteit wordt Alpha Blondy beschouwd als de erflater van Bob Marley. Vreemd genoeg prijkt hij niet op het affiche van het Amsterdam Roots Festival dat zich deze week in de hoofdstad ontrolt. Maar ook zonder extra publiciteit trok Afrika’s grootse reggaester maandag een volle Max. In dezelfde Melkweg waar de voorloper van Amsterdam Roots in 1983 als African Roots Festival begon. Het jaar ook waarin Seydou Koné als Alpha Blondy debuteerde in Ivoorkust met ’Brigadier Sabari’.

Met deze op een vrolijke reggaebeat getoonzette aanklacht tegen politiegeweld in hoofdstad Abidjan, maakte Blondy in één klap naam in Afrika en Europa. Hij groeide uit tot de lieveling en hoop van jong Afrika, maar bleef niet op zijn lauweren rusten. Veel explicieter dan Marley spreekt Alpha Blondy zich uit tegen racisme, op het album’Apartheid is Nazism’, of de Palestijnse kwestie, in de song ’Jeruzalem’. Zingend in zijn moedertaal Dioula, in Engels, Frans, Arabisch en Hebreeuws bleef hij de onverzettelijke bruggenbouwer. Ook in religieuze zin, want thora, bijbel en koran zijn voor hem even belangrijke inspiratiebronnen. Voeg daarbij Blondy’s inzet voor humanitaire kwesties – hij werd in 2005 door de Verenigde Naties benoemd tot ’UN Ambassador of Peace’ – en zijn rol als verzoenend zanger wordt compleet.

Vijfenentwintig jaar en vele albums verder, met ’Jah Victory’(2007) als laatste, zijn Blondy’s ambities om verzet en muziek in bezield verband aaneen te smeden ongebroken. ’Brigadier Sabari’ sloot in De Max een bijna twee uur durend optreden af, waarin alle facetten van zijn kaleidoscopisch talent zich samenbalden.

Het publiek deinde mee op de lome dub-reggae van diepe basgitaar en ratelende drums, met contrapunten aangevuld door twee toetsenisten. Met plotselinge erupties van vlammende rockgitaren en schetterend koper onderscheidde deze Afrikaanse reggaevariant zich van de Jamaïcaanse bronnen. Naarmate het concert vorderde ontpopte Blondy zich zing-zeggend tot een sjamaan die vrede predikte, Bush in Irak bekritiseerde maar ook de Afrikaanse leiders die met ’mitrailleur-democratie’ staatsgrepen plegen. Toch verviel Blondy niet in pamflettisme en spraken zijn emoties.

Een buitenstaander zou wellicht denken dat zijn knaloranje t-shirt met zwarte leeuw sloeg op de heersende EK-koorts. Het was echter de leeuw van Judah, een belangrijk symbool in het rastageloof. Ook daarmee schiep Alpha Blondy verwarring en tegelijkertijd eenheid in verscheidenheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden