Recensie

'Alone in Berlin' is een in grauwe tinten gedrenkt, zwaarmoedig drama

 Brendan Gleeson en Emma Thompson in een scène uit de film 'Alone in Berlin'.  Beeld EPA
Brendan Gleeson en Emma Thompson in een scène uit de film 'Alone in Berlin'.Beeld EPA

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog kreeg de Duitse schrijver Hans Fallada toegang tot het Gestapo-archief rond een Berlijns echtpaar dat in de oorlogsjaren een bescheiden daad van verzet had gepleegd: ze schreven en verspreidden ansichtkaarten met opruiende teksten jegens het naziregime.

Remke de Lange

Fallada schreef er een dikke roman over die kort na zijn dood, in 1947, werd uitgegeven en in vertaling een internationaal publiek vond. Dat publiek werd nog groter toen in 2010 de oorspronkelijke, ongecensureerde versie werd gevonden en uitgegeven.

De Zwitserse acteur-regisseur Vincent Perez verfilmde nu de literaire klassieker tot een keurig in grauwe tinten gedrenkt, zwaarmoedig drama, met uitstekende acteurs die een beetje gevangenzitten in hun naar binnen gekeerde personages.

Ontroerend subversieve daad

Brendan Gleeson is aandoenlijk als Otto Quangel, een introverte man die na het bericht dat hun zoon aan het front is gesneuveld, met zijn vrouw uit een politiek passieve sluimer ontwaakt. 'Is het niet een beetje weinig wat jij wilt doen, Otto?' vraagt Anna in het boek, wanneer haar man zijn eerste kaart begint te beschrijven.

Ja, het is een kleine, maar ontroerend subversieve daad, waar een rechercheur (Daniël Brühl) evengoed zijn handen vol aan heeft. Thompson en Gleeson klungelen wat met hun Duitse accent, terwijl regisseur Perez het drama weinig moreel-filosofisch benadert en zich liever richt op het kat-en-muisspel dat ontstaat. De film is vooral een aansporing om het bijzondere, rijkgeschakeerde boek te gaan lezen.

Alone in Berlin
Regie: Vincent Perez
Met Brendan Gleeson, Emma Thompson, Daniel Brühl
***

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden