Alom lof voor Pechtolds vakmanschap

Alexander Pechtold vlak voor zijn aantreden als lijsttrekker van D66 in 2006. Hier met Lousewies van der Laan. Beeld Maarten Hartman
Alexander Pechtold vlak voor zijn aantreden als lijsttrekker van D66 in 2006. Hier met Lousewies van der Laan.Beeld Maarten Hartman

Ook zijn ideologische tegenstanders roemden de politicus Pechtold dit weekend. Alleen Thierry Baudet deelde een sneer uit.

Van links tot rechts wordt Alexander Pechtold geroemd bij zijn afscheid uit de Kamer. Premier Mark Rutte noemt het vertrek van Pechtold ‘een groot verlies voor zijn partij en voor de Nederlandse politiek’. Op zijn facebookpagina schrijft de premier dat hij de D66-leider ook persoonlijk zal missen en dat er weinig mensen in de politiek zijn die hij zo goed kent. Hij noemt Pechtold ‘een hartstochtelijk verdediger van de democratie’ en ‘iemand met wie je altijd zaken kunt doen’.

Collega-fractieleiders roemen op sociale media Pechtolds debatvaardigheden, zijn ‘politieke vakmanschap’, humor en scherpte. Volgens VVD’er Klaas Dijkhoff is het afscheid van Pechtold “zo verrassend als hij tijdens een debat uit de hoek kon komen. Hij voerde constructieve politiek, zowel in de oppositie als in de coalitie.”
PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher gaat de ‘scherpe dialogen’ met een ‘waardige tegenstander’ missen.

SGP’er Kees van der Staaij gaat de interrupties van zijn ‘ideologische tegenpool’ missen. Ook Gert-Jan Segers (ChristenUnie), met wie Pechtold eind vorig jaar toetrad tot het kabinet-Rutte III wijst op de ‘op onderdelen grote verschillen’ tussen hun partijen. Aanvankelijk wilde Pechtold niet een kabinet in met de ChristenUnie. Segers: “Met respect voor die verschillen is al jaren sprake van een goede samenwerking.”

PVV: Adieu Alexander

Lof oogst Pechtold ook voor de manier waarop hij zijn partij heeft opgebouwd. Toen hij in 2006 aantrad was D66 zieltogend, nu bezetten de democraten negentien zetels. Volgens CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma is D66 Pechtold ‘veel dank verschuldigd voor de wijze waarop hij de partij de afgelopen jaren heeft geleid en laten groeien’.

PVV-leider Geert Wilders, jarenlang in debatten de grootste tegenstander van Pechtold, nam zaterdagmiddag via twitter met twee woorden afscheid van de D66’er: ‘Adieu Alexander’. De enige partijleider die sneert naar de afscheidnemende collega is Thierry Baudet (Forum voor Democratie). In een tweet vraagt Baudet zich af wat voor ‘kartelbaantje’ er voor Pechtold klaarligt.

Binnen D66 is er lof voor wat Pechtold voor de partij betekend heeft. Oud-Kamerlid Boris van der Ham noemt Pechtold ‘op zijn best als hij gein verkoos boven politieke handigheid’. Kamerlid Jan Paternotte zal Pechtolds ‘politiek leiderschap missen’. Diens collega Sjoerd Sjoerdsma spreekt waardering uit voor de manier waarop Pechtold de partij weer uitbouwde.

Bovendien kenmerkt de oud-partijleider volgens Sjoerdsma dat die ‘in polariserende tijden altijd de samenwerking zocht’.

Lees ook: Pechtold laat een gat in de coalitie achter

Pechtolds opvolger moet op zoek naar een eigen profiel voor D66 én het regeerakkoord blijven eerbiedigen. Dat wordt spannend.

Wie wordt de opvolger van Pechtold? Dit zijn de kanshebbers

Binnen de D66-fractie is de strijd losgebarsten wie Alexander Pechtold gaat opvolgen als fractievoorzitter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden