Almere wordt een beverstad

Het gaat goed met de bever in Almere. Een kleine tien jaar geleden verscheen het dier in de omgeving. Inmiddels zitten er ook bevers in de stad zelf.

Marius de Pijper

Kort na zessen in de ochtend staat boswachter Herman Hake aan de Hoge Vaart net buiten Almere en wijst naar de overkant. „Onder die lichtgroene struik zit een beverburcht.” Dan veert hij op: „Daar zit een bever op de kant!” De bever laat het zich geen twee keer zeggen en duikt onder water.

Vorig jaar werden in heel Flevoland negenentwintig burchten en vijftig bevers geteld. De echte aantallen liggen vrijwel zeker hoger, omdat bevers vaak ongezien blijven. Bovendien zijn het nachtdieren.

De opmars van de dieren is snel gegaan. In de winter van 1990-1991 ontsnapten enkele bevers uit hun omheinde verblijf in Natuurpark Lelystad. Via tochten en sloten kwamen ze in de Lage Vaart, een belangrijke waterweg tussen Lelystad en Almere. In de loop der jaren ontstond om de zeven kilometer een burcht aan de waterkant.

Rond 2000 werd het de natuurbeheerders duidelijk dat de bever niet zomaar uit Flevoland zou verdwijnen. De dieren werden al vlakbij Almere waargenomen. Sindsdien tellen vrijwilligers ieder jaar de bevers. Hake: „We zijn toen natuurstroken door de weilanden gaan aanleggen tussen de Lage en de Hoge Vaart, met vier waterpoelen erin. Het jaar nadat het werk klaar was, zat er in elke poel al een bever.” Het verbaast hem niet: „Als je mooie huizen bouwt, met goede wegen en winkels erbij, komen er vanzelf mensen wonen. Een dier is daarin niet anders dan een mens.”

Erg schuw zijn ze niet. Middenin een woonwijk in Almere haven ligt de burcht ’Achterwerf’. „Mensen die ’s ochtends vroeg hun hond uitlaten, zien regelmatig een bever aan de waterkant zitten”, zegt Hake. Dat de dieren niet bang zijn voor mensen, ondervonden ook de werklieden die twee jaar geleden de Hoge Vaart uitbaggerden. Hake: „Die begonnen al om vijf uur ’s ochtends. Eerst zat een bever van een afstandje te kijken wie zijn gebied zo kwam verstoren. Maar toen hij erachter kwam dat bij het baggeren plantenwortels omhoog kwamen, ging hij achter de baggeraars aan zwemmen om zo gemakkelijk aan zijn kostje te komen.” Hake verwacht dat, als de komende jaren de heimachines verschijnen voor de volgende stadsuitbreiding, de bevers zich hier net zo min iets van zullen aantrekken.

Aan de oevers van poelen en sloten zijn de aan- en omgeknaagde bomen met toegangspaadjes vanaf de waterkant goed te zien. „In de zomer is er voedsel genoeg”, zegt Hake. „Dan knagen de bevers kleine boompjes om; van de grote eten ze alleen de schors af. Maar ’s winters gaan ze ook grote bomen te lijf. Ik heb een volwassen populier met een stam van een halve meter dik in twee weken helemaal om zien gaan.”

Hake krijgt weleens de vraag of al die bevers het bos niet verwoesten. Volgens hem zal dat niet gebeuren, omdat de wortels onaangetast blijven. „Binnen korte tijd ontspruit een omgeknaagd boompje opnieuw”, zegt Hake.

De omgeknaagde bomen liggen bijna allemaal met hun takken in het water. „Ze knagen expres aan de waterkant iets verder dan aan de landkant. Dat doen ze om gemakkelijk bij de jonge twijgjes te kunnen”, legt Hake uit.

Herman Hake wil zijn enthousiasme voor de bevers graag verspreiden en Almere als echte beverstad op de kaart zetten. Hij heeft een kunstwerk ontworpen van een bever met een populierenblad. Als straks de A6 verbreed is, moet het bij de afslag Almere-Stad komen. Hake: „De bedoeling is dat als je erlangs rijdt, het net lijkt of de bever met je mee zwemt. Zodat als je over tien jaar het woord ’bever’ uitspreekt, mensen niet meer aan de Biesbosch denken, maar aan Almere.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden