Update

Almere wil predikers wel tegenhouden, maar kan het niet

De Almeerse burgemeester Annemarie Jorritsma, in 2012 in Den Haag. Beeld anp
De Almeerse burgemeester Annemarie Jorritsma, in 2012 in Den Haag.Beeld anp

Ze zijn radicaal, zouden antisemitisch zijn en 'vormen een bedreiging voor de eenheid van de Almeerse samenleving'. Als het aan de gemeenteraad van Almere ligt, doet burgemeester Annemarie Jorritsma er alles aan om te voorkomen dat twee buitenlandse islamitische predikers dit weekend haar stad bezoeken. Maar Jorritsma's mogelijkheden zijn erg beperkt.

Robin de Wever

Aanleiding voor de onrust is een 'Driedaagse Almeerse Marathon' die vrijdag begint in Almere-Buiten. Bij dat benefiet-evenement moet geld worden opgehaald om de lokale Omar Ibn Al Khattab-moskee af te betalen. Op het programma staan de Nederlander Aziz Elbahh, de Belgisch-Marokkaanse Tarik Ibn Ali en de Saoedische sjeik Esam Alowed.

De komst van de laatste twee leidde de afgelopen dagen tot onrust in Almere. Alowed zou antisemitische uitspraken hebben gedaan. Ibn Ali wordt in verband gebracht met Shariah4Belgium, de inmiddels ter ziele gegane extremistische groep die vorig jaar werd ontmanteld door de Belgische justitie.

De rechtbank in Antwerpen noemde Shariah4Belgium in februari een terroristische organisatie en veroordeelde de leider tot twaalf jaar cel voor het 'klaarstomen' van jongeren voor een gewapende strijd. Het is overigens sterk de vraag of Ibn Ali inderdaad een belangrijk 'inspirator' was. Het is bekend dat hij op bezoek is geweest bij de groep, maar bewijs van nauwe betrokkenheid ontbreekt.

Almere stelt komst 'niet op prijs'
Tijdens een spoeddebat besloot een meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond dat burgemeester Jorritsma alles in het werk moet stellen om 'de komst van onverdraagzame, salafistische predikers te voorkomen'. De raad nam vervolgens een motie van de PVV aan die hun bezoek aan Almere veroordeelt.

Jorritsma liet vervolgens weten dat ze bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid inlichtingen heeft ingewonnen over Alowed. De komst van de twee predikers stelt ze nadrukkelijk 'niet op prijs'. Echter: middelen om hun spreekbeurten vooraf te verhinderen heeft ze niet.

"Vooraf een bijeenkomst verbieden is vrijwel onmogelijk", vertelde media-advocaat Sander Dikhoff in februari aan Trouw. "Je kunt niet met zekerheid zeggen dat daar inderdaad strafbare uitspraken gedaan zullen worden."

Dikhoff reageerde toen op de ophef over een islamitisch benefietgala in Rijswijk, waarbij Ibn Ali ook aanschoof. "Natuurlijk kun je bij extremistische predikers die een reputatie hebben op het gebied van haatzaaien wel een donkerbruin vermoeden hebben. De kans dat ze in Rijswijk dezelfde taal zullen bezigen is dan groot. Maar aangezien daar geen zekerheid over is, mag de overheid niets verbieden."

Alleen Duitsland kan visum intrekken
Het Rijswijkse evenement werd uiteindelijk in de wielen gereden door minister Koenders van buitenlandse zaken. Hij trok van drie predikers de visa in. Informatie die hij van de NCTV had gekregen noodzaakte hem daar naar eigen zeggen toe. Of Koenders dit keer op dezelfde manier Ibn Ali's komst verhindert, is afwachten. Alowed lijkt in ieder geval moeilijk tegen te houden. Hij heeft een visum gekregen in Duitsland, en dat geeft hem de mogelijkheid om door te reizen naar Nederland.

Jorritsma is vrijdagochtend in overleg gegaan met onder meer de moskee waar de bijeenkomst plaatsvindt. De uitkomst van dat gesprek is nog onbekend, laat een woordvoerder weten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden