Almere laat wijk ontstaan zonder plan
Almere krijgt een nieuw woongebied waar de bewoners zelf bepalen hoe dat eruit gaat zien. Ze kiezen de plek waar hun huis komt te staan en bouwen dat ook zelf. Ze zorgen ook voor de aanleg van toegangswegen, voor hun eigen energie en voor de riolering. Almere noemt deze aanpak zonder enig stedenbouwkundig plan 'uniek in Nederland'.
Nu nog is Oosterwold, een gebied van 43 vierkante kilometer tussen Almere en Zeewolde, voornamelijk boerenland. Maar vorige week hebben de eerste tien bewoners van deze toekomstige woonwijk een intentieovereenkomst getekend met de gemeente. De eersten hopen zich er volgend voorjaar te vestigen. Uiteindelijk kunnen er 15.000 woningen gebouwd worden.
"In Almere zijn we gewend letterlijk elke boompje in een wijk van tevoren in te tekenen", zegt wethouder wonen Henk Mulder (PvdA). "Dit is het andere uiterste. Ik ben heel nieuwsgierig hoe dit gebied zich gaat ontwikkelen."
Voorwaarden
Ook de rijksoverheid kijkt belangstellend toe. Minister Schultz heeft vorige maand de nieuwe omgevingswet ingediend bij de Tweede Kamer. Daarin worden allerlei regels op ruimtelijk gebied samengebracht, en ook veel geschrapt. Maar het duurt nog een paar jaar voor die wet in werking treedt, en intussen geeft Schultz gemeenten de vrijheid om al in de geest van de wet te werken. Projecten als Oosterwold kunnen als voorbeeld dienen, denkt zij.
De gemeente Almere stelt wel een paar voorwaarden aan de bewoners van Oosterwold. Ze wil bijvoorbeeld zorgen dat het gebied overwegend groen blijft. Daarom mogen de kavels maar voor 20 procent bebouwd worden - behalve als bewoners in overleg met hun buren bepalen dat de een wat meer en de ander wat minder bebouwt.
De overheid blijft in Oosterwold verantwoordelijk voor de hoofdwegen, voor de rest moeten de bewoners zelf zorgen. Dat betekent dat zij tenminste aan één kant van hun kavel een weg moeten aanleggen die aansluit op een bestaand deel en waarop weer anderen aansluiten.
De bewoners maken daarover onderling afspraken; een 'gebiedsregisseur' van de gemeente leidt dat proces in goede banen.
Vandaag in Trouw:
- 'Er zal zwaar gebuffeld moeten worden, ja'
- De Verdieping: Almere laat het gebeuren