Almere, ideale wandelstad

De Rabobank Almeerdaagse biedt zes dagen lang cultuur, natuur, architectuur én wandelplezier in Almere. Bedenker Hans Prins vertelt.

De geschiedenis van de Rabobank Almeerdaagse begint in de zomer van 2008, met drie Hansen. De eerste Hans, saxofonist Hans Dulfer, speelt op het Jazz Below The Sea-festival in Almere. De tweede Hans, Almere City Marketing-directeur Hans Snel, drinkt een biertje op het festival en luistert naar Dulfer. De derde Hans is Hans Prins, boekhouder, ICT'er en fervent wandelaar. Ook hij is gekomen voor Hans Dulfer, maar als hij Hans Snel van Almere City Marketing treft, is dat mooi meegenomen. Hans Prins schiet Hans Snel aan en zegt: "Moeten wij niet eens een wandelmeerdaagse organiseren in Almere?" Hans Snel vindt het een prima plan. In 2009 is de eerste Rabobank Almeerdaagse een feit, komend jaar vindt alweer de vijfde editie plaats.

De Rabobank Almeerdaagse biedt vlak voor de zomer zes wandeldagen en vijf mogelijke afstanden, variërend van vijf tot veertig kilometer, in en rond Almere. Het idee is, zegt Hans Prins, dat elke wandelaar zijn eigen menu samenstelt. "Vindt hij het na vijf kilometer op dag één wel mooi geweest, dan kan hij zijn medaille ophalen, wil hij zes dagen lang veertig kilometer per dag afleggen, dan mag dat ook. Wil hij overdag werken en na zessen nog gaan wandelen of zelfs een hele dag overslaan, dan kan dat allemaal." Helemaal je eigen menu samenstellen, maakt dat de Rabobank Almeerdaagse niet wat vrijblijvend? Hans Prins: "Oh ja, enórm vrijblijvend!" Maar dat deert niet, zegt hij. "Je doet het echt voor jezelf."

Prins heeft de Rabobank Almeerdaagse jaarlijks sterk in populariteit zien toenemen, van honderdzeventig deelnemers in 2009 tot bijna vijftienhonderd in 2012. Hij ziet dat veel wandelaars het evenement gebruiken als voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse. Maar hij treft ook wandelaars die 'Almere' juist doen ter vervanging van 'Nijmegen', vanwege de rust van Almere. Met zo'n uitgebreid keuzemenu, is 'hakkentrappen' er in Almere niet bij.

De Rabobank Almeerdaagse doet Almere goed, zegt Hans Prins - met enige trots op 'zijn' wandelevenement. De snelgroeiende stad vecht tegen een negatief imago, merkt hij. "Ik organiseer haast elk weekend een stevige wandeling, hier in de omgeving. Op www.dewandelsite.nl plaats ik mijn wandeling, met afstand, omschrijving en startpunt. Zo'n vijftien wandelaars - ik noem ze 'meelopers' - melden zich aan en komen zelfs vanuit België deze kant op. Altijd noteer ik dat we 'rond de Oostvaardersplassen' gaan wandelen, nooit dat we 'in de buurt van Almere' op pad gaan. Ik kreeg wel eens letterlijk de reactie: 'Het was fantastisch, Hans, maar had je gezegd dat we bij Almere gingen wandelen, dan was ik thuisgebleven.'"

Ook beet iemand hem eens toe: "Je denkt toch niet dat ik van plan ben om dáárheen te gaan!' Prins: "Wel oordelen, maar niet zelf even komen kijken - jammer hè! De Rabobank Almeerdaagse biedt de ideale gelegenheid om eens zélf vast te stellen wat er waar is van die negatieve vooroordelen."

Wat heeft de Rabobank Almeerdaagse de wandelaar te bieden? Vraag het Hans Prins en hij weet niet waar hij moet beginnen of ophouden. Wandelen hier is meer dan wandelen, zegt hij. De Rabobank Almeerdaagse voert langs cultuur, natuur en architectuur. Langs het rozerode Klokhuis-huis - een door kinderen ontworpen huis in de vorm van een taartje - in Almere Poort, langs De Realiteit en De Fantasie, twee artistieke woonwijkjes van architect Rem Koolhaas, op een steenworp afstand van het centrum. De wandelzesdaagse voert langs de Groene Kathedraal - gevormd door 178 Italiaanse populieren - van kunstenaar Marinus Boezem, langs het landschapskunstwerk 'Polderland Garden of Love and Fire' van architect Daniel Libeskind bij Almere Pampus, en vanzelfsprekend dwars door de natuur. Ooit sloeg Hans Prins aan het turven. Toen hij ruim vijfentwintig natuurgebieden had geteld in en rond Almere, hield hij op. "Vijf minuten lopen vanaf elk willekeurig punt in Almere", zegt hij, "en je bent in groen gebied". Met als hoogtepunt de Oostvaardersplassen, 'de Nederlandse savanne', die de wandelaar op in elk geval drie van de zes wandeldagen 'aantikt'. De Groene Loper, een groene verbinding van station Almere Oostvaarders naar de Oostvaardersplassen, voert de wandelaar over een afstand van twee kilometer recht naar het Natuurbelevingscentrum. "Stel je eens voor dat je daar in de panoramaruimte naar buiten kijkt: Je ziet konikpaarden, heckrunderen, edelherten, grauwe ganzen, lepelaars, vossen." Prins herinnert zich de vos van vorige winter. "Het beest besloop twee zwanen van achteren, over het ijs. Dat ontaardde in een gevecht - wat denk je? De zwanen wonnen. Waar in Nederland sta je daar met je neus bovenop? Nergens, toch?"

Hans Prins noemt Almere de ideale wandelstad en -omgeving. "Almere is zo bedácht, hoor je vaak. Nee, zeg ik dan, er is over nágedacht. Almere is voor fietsers en wandelaars enorm goed uitgedacht, met zijn fietsbruggen, loopbruggen en tunnels. Zelden tot nooit hoeft de wandelaar tijdens de Almeerdaagse over te steken, de route loopt gewoon onder de wegen door. De A6 bijvoorbeeld, van Amsterdam naar Emmeloord, die steken we tijdens de Rabobank Almeerdaagse met enige regelmaat over, zonder er iets van te merken."

Hans Prins is trots op 'zijn' Almere en dat deelt hij graag met de rest van Nederland. "Ik zeg wel eens: Almere is wel de láátste plek waar je wilt wonen. Dus wij gaan er nooit meer weg."

Almeerdaagse en meer
De Almeerdaagse vindt dit jaar plaats van dinsdag 28 mei tot en met zondag 2 juni. Wandelaars hebben de keuze uit afstanden van 5, 10, 15, 25 en 40 kilometer. Start en finish zijn steeds in winkelcentrum BuitenMere in Almere Buiten.

Aanmelden

Aanmelden (en in de stemming komen) voor de Rabobank Almeerdaagse 2013 kan via www.almeerdaagse.nl

Wandelvakantie

Maak van de Rabobank Almeerdaagse een vakantie in Almere, bijvoorbeeld door een hotel, camping of bed & breakfast te boeken of het wandelen te combineren met een museumbezoek. Neem contact op met VVV Almere voor de mogelijkheden:

www.vvvalmere.nl

Evenementenprijs

In juni 2012 ontving het bestuur van de Rabobank Almeerdaagse van de stichting Nationale Evenementen Prijzen de derde prijs in de categorie 'beste regio-evenement'.

Film

Producent EMS Films werkt momenteel aan een film over de Oostvaardersplassen, die vergelijkbaar moet zijn met de documentaires van BBC Life.

De film 'De nieuwe wildernis' verschijnt in september 2013 in de bioscoop.

De Rabobank Almeerdaagse staat ook op de Fiets en Wandelbeurs.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden