Almere en Lelystad zijn booming

In Almere en Lelystad is in '97 een record aan bedrijfsterreinen en woningen gebouwd. Almere gaat een luxe wijk bouwen waar de huizen minstens een miljoen zullen kosten.

Het Almeerse Grondbedrijf verkocht vorig jaar 47 hectare ('96: 32) aan bedrijventerreinen en 215 (128) kavels voor particuliere woningbouw. Volgens een woordvoerder is er veel belangstelling voor kantoorruimte, vooral vlak achter het centraal station en langs de A 6. De gemeente kent langzamerhand de luxe dat zij van een aanbodmarkt kan spreken.

,,We kunnen nu kritischer kijken naar het type bedrijf dat zich aanmeldt. Wij letten vooral op het aantal arbeidsplaatsen dat een vestiging meebrengt. Als 10 000 nieuwe inwoners allemaal op het 'oude land' blijven werken, worden de files alleen maar groter.'' De verkoop van bedrijventerreinen in 1998 is goed voor bijna 5000 arbeidsplaatsen.

In Almere werden 3325 woningen opgeleverd, voor 2711 woningen zijn de contracten getekend. De cijfers zijn ongeevenaard. Volgend jaar wordt begonnen met de bouw van 4580 woningen.

Zowel burgers als projectontwikkelaars vragen vooral om woningen van boven de drie ton, vertelt de gemeentewoordvoerder. In Overgooi (Almere-Haven) langs het Gooimeer zijn woningen van meer dan een miljoen gepland, in een nieuwe wijk bij de Noorderplassen (Almere-Stad) van vier tot vijf ton.

In een stad met zulke groeistuipen, erkent de gemeente, is het lastig het aanbod aan voorzieningen tijdig op zulke grote aantallen nieuwe bewoners af te stemmen. ,,Met Kerst konden we in het centrum over de hoofden lopen. De oppervlakte van het winkelcentrum gaan we daar verdubbelen, er komt een tweede bioscoop en theater en veel nieuwe horeca.''

Lelystad verkocht in 1998 voor 66 miljoen aan grond. Ook voor deze gemeente is dat een record. In 1998 werden 780 nieuwe woningen opgeleverd, aan bedrijventerreinen werd 30,2 hectare uitgegeven. De stad is vooral blij met de komst van de Nederlandsche Bank. Het aantal arbeidsplaatsen nam tussen mei 1997 en mei 1998 met 1250 toe, de werkloosheid daalde van 16,1 naar 14,3 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden