Almelose mogelijk slachtoffer van ritueel in Congolese gebedsgroep (Gerectificeerd)

Van onze redactie religie & filosofie

amsterdam – Een alleenstaande 38-jarige Congolese vrouw die in de winter van 2002 door de politie dood werd aangetroffen in haar woning in Almelo, was lid van de gebedsgroep ’Le Combat Spirituel’. Mogelijk is zij slachtoffer geworden van een ritueel van de gebedsgroep.

Dat stelt antropologe Julie Ndaya in het proefschrift waarop zij vrijdag in Rotterdam promoveerde.

’Le Combat Spirituel’ is een charismatische gebedsgroep die zijn oorsprong heeft in Congo, maar ook actief is in onder meer Nederland en België.

De omstandigheden rond het overlijden van de Almelose zijn nooit opgehelderd. Ze werkte als zelfstandig modeontwerpster met een zekere faam, vooral onder andere Afrikaanse vrouwen in Oost-Nederland. Die haakten af als klant toen er geruchten opdoken dat de vrouw de echtgenoten van haar klanten zou verleiden. Verder zou ze ’behekst’ zijn.

De vrouw, schrijft Ndaya in haar proefschrift, schaamde zich voor haar vrijgezellenbestaan, omdat alleenstaande vrouwen in Congo en onder Congolezen in Europa een lage sociale status hebben. Daarom zocht zij aansluiting bij de gebedsgroep waarvan Ndaya ook lid was.

De ’spirituele moeder’ van de groep stelde dat de vrouw haar teleurstellingen in de liefde én haar diabetes te danken had aan het verleden van haar familie. Ze diende te stoppen met insuline spuiten en moest God om genezing vragen.

Het insulinegebrek betekende vermoedelijk haar dood. Na die gebeurtenis viel de gebedsgroep uiteen. Ook Ndaya wenste er niet langer deel van uit te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden