'Allroundtitel is straks prooi voor sprinters'

interview Als de 10 kilometer verdwijnt uit het allrounden, liggen er kansen voor de sprinters. 1000 meter-specialist Kjeld Nuis staat te trappelen. 'Het wordt super interessant.'

Het begint met een grap. Een journalist schuift aan het einde van het gesprek met Kjeld Nuis over de NK sprint, morgen en zondag in Groningen, aan en vraagt of hij mag meeluisteren. "Ik vertel dus net dat ik er voor komend weekeinde totaal geen vertrouwen in heb", schertst de sprinter.

Een vragende, verbaasde blik.

"Ik ga mij helemaal richten op het allrounden."

Dan vervolgt de sprinter, kijkend naar de wat verdere toekomst: "Dat is serieus hoor, dat wordt straks super interessant. Straks staan er drie afstanden van mij op het programma, plus de vijf kilometer. Die laatste wordt natuurlijk een drama, maar ik ga daar met een dikke voorsprong in. Zo groot, dat anderen hopen dat ik me laat vallen."

Het is hét actuele gespreksthema binnen het langebaanschaatsen: de hervormingen van de Europese Kampioenschappen allround. Vanaf de EK 2017 in Warschau zal het klassieke programma worden vervangen door een 'snellere' kleine meerkamp.

Bij vrouwen verdwijnt de vijf kilometer, het klassement wordt opgemaakt over 500, 1000, 1500 en 3000 meter. Voor de mannen blijven de 500, 1500 en 5000 meter gehandhaafd. De tien kilometer wordt vervangen door een 1000 of 3000 meter.

Sinds dit seizoen zijn binnen Team LottoNL de sprinters van coach Jac Orie samengevoegd met de beste allrounders. Olympisch kampioen 1000 meter Stefan Groothuis, olympisch medaillewinnaar 500 meter Jan Smeekens, nationaal kampioen 1000 meter Kjeld Nuis en Hein Otterspeer werken nauw samen met Sven Kramer en Wouter Olde Heuvel, de nummers één en zes van de afgelopen EK allround in Tsjeljabinsk.

Die symbiose moet de allrounders explosiever maken en de sprinters meer inhoud geven. Nuis zegt dankzij de fietstrainingen, die veel langer en intensiever zijn dan hij gewend was, voor zijn 1000 en 1500 meter 'meer lucht' te hebben gekregen.

"Nee, we hebben met de ploeg geen klassement op de kleine meerkamp gereden. We hebben wel zitten rekenen, puur als ik tegen Sven zou rijden", zegt Nuis, die een schrijfblok naar zich toe trekt en een pen pakt. Hij noteert tijden voor 500, 1000 en 1500 meter voor zichzelf en Kramer, waarbij hij voor de zevenvoudige Europese allroundkampioen uiterst mild is.

De score Kramer-Nuis luidt: 37.0 om 35.5; 1.10.5 om 1.09.1 en 1.46.5 om 1.46.0. Het verschil levert hem voor de afsluitende vijf kilometer, twaalfenhalf rondje, een schier onoverbrugbare voorsprong van bijna 25 seconden op.

Voor de 1000 meter koos Nuis de tijd die hij afgelopen week in een trainingswedstrijd reed. "Sven was met 1.10.5 in Thialf nog nooit zo snel." Tijdens de NK afstanden van eind november verraste Nuis in Thialf met een wereldrecord laaglandbanen van 1.08,25.

"Het lijkt me serieus leuk om straks allround te rijden, al zou ik het gek vinden als ze voor een 1000 meter kiezen. Daarmee trek je het allrounden helemaal uit zijn verband. Drie sprintafstanden en een vijf kilometer, dat is onzin. De sprinter met 25 seconden voorsprong voor de slotafstand, dat is niet spannend meer."

Het moet wel een sprinter met duurvermogen zijn, zoals ooit Erben Wennemars. Nuis is de specialist van de 1000, die meer naar 1500 dan naar 500 neigt. Vanwege die inhoud ziet hij zelfs kansen voor de zwaardere allroundvariant, met een 3000.

"Afgelopen najaar reed ik in Inzell 3.46, dat is zo'n beetje waarop allrounders tijdens de vijf kilometer doorkomen als ze een hele goede rijden." In Tsjeljabinsk was de tussentijd van Kramer 3:46.12, alle andere deelnemers bleven daar ruim boven. "Met een drie kilometer zou het mentaal een andere uitdaging zijn, dat is zeker waar. Maar het blijft te doen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden