Allrounden is en blijft van Oranje

Ireen Wüst is veel te goed voor de rest. Koen Verweij wint eerste wereldtitel in Heerenveen

HEERENVEEN - Op het Nederlandse specialisme bij uitstek werd de tijdens de Olympische Winterspelen ingezette verwurging van het internationale schaatsen niet losgelaten. Bij het WK allround demonstreerde een weergaloze Ireen Wüst hoe ze haar teamgenoot Sven Kramer in de schaduw heeft gezet en zag Koen Verweij een serieuzer topsportleven ook bekroond met de wereldtitel.

Wie tijdens de Winterspelen twee gouden en drie zilveren medailles wint, mag zich op voorhand beste allrounder noemen. Wüst had in Thialf bovendien geen tegenstand van betekenis. Toch was de wijze waarop ze haar beste seizoen ooit afsloot indrukwekkend. Alsof het lange, uitputtende jaar slechts bij de bijna 28-jarige routinier nauwelijks tol had geëist.

Daarentegen brengt uitputting bij haar ooit onvermoeibare ploeggenoot Sven Kramer zwaktes boven, mogelijk veroorzaakt doordat hij in het verleden zijn energiesystemen te diep heeft aangesproken. Hij had in december afgezien van het EK allround, haalde tijdens de Winterspelen zijn verheven olympische doelen (drie keer goud) desondanks wéér niet en zag vervolgens ook af van het WK, het afscheid van zijn sponsor TVM.

Die afzegging heeft tot speculaties geleid. Wilde Kramer het risico op meer verlies niet lopen om in zijn zoektocht naar een nieuwe werkgever zijn marktwaarde niet verder te laten afbrokkelen? Of kampt de onaantastbare stayer van weleer structureel met een zwakke gezondheid? Zijn trainer Gerard Kemkers gaf afgelopen week aan dat dit seizoen voor zijn pupil een lange worsteling is geweest om gezond te blijven.

Ook Wüst heeft ooit in een vergelijkbare situatie verkeerd, een periode waarin ze ook te veel van haar lichaam eiste. De een richt daarbij zoveel schade aan dat het oude niveau onbereikbaar wordt. Bij de onverminderd gretige Wüst werkte de fase louterend.

Haar vijfde wereldtitel allround won ze net als vorig jaar door te triomferen op drie afstanden. Gedragen door haar massaal toegestroomde fans, had ze zelfs de kracht de toch al scherpe baanrecords op de 1500 en 3000 meter dicht te benaderen en dat van het puntentotaal te overtreffen. Ze richtte zich gisteren nog voor de huldiging op weer nieuwe doelen, zoals een wereldtitel sprint en een wereldrecord puntentotaal, volgend jaar tijdens de WK in Calgary.

Struikelen over sportieve ambities is bij Verweij lang geen risico geweest. In zijn jonge jaren kondigde hij zich aan als ruwe diamant, maar hij bleek zelfs binnen het professionele TVM moeilijk te slijpen. De balans sloeg door naar een uitbundig leven buiten de trainingscentra, tot ergernis van zijn ploegleden. In 2010 werd hij uit de ploeg geknikkerd, om daar eind 2013 als verloren zoon in terug te keren.

"Ik dreigde het eeuwige talent te worden dat er met de pet naar gooide", zegt hij in het boek 'Een vracht aan titels'. "Dat was de naam die ik had, en dat was wel terecht ook."

Nu hij zijn sportieve talent even ten volle aanwendt, prijzen wint en roem genereert, is de cruciale vraag of hij de daarmee gepaard gaande grotere verleidingen kan weerstaan. Hij zou de komende olympische cyclus een tegenwicht kunnen vormen tegen Kramer, de zesvoudige wereldkampioen allround. Vooralsnog staat 'Sterren Springen' als eerstvolgende hoogtepunt op Verweijs programma.

De rijder met de blonde manen bleek in Sotsji binnen de ploegachtervolging een gouden kracht. Toch baarde hij daar vooral opzien met zijn 'verloren' goud op de 1500 meter, met drieduizendste van een seconde verschil op de Pool Brodka. Daarmee verwierf hij naar eigen zeggen een enorme populariteit onder (ook Poolse) vrouwen. "Zou ik ingaan op alle voorstellen die ik via de sociale media krijg, dan zou ik voor schaatsen geen tijd meer hebben."

Bij afwezigheid van Kramer vochten Verweij en Jan Blokhuijsen in januari onderling al om de Europese allroundtitel. Toen hield laatstgenoemde op de tien kilometer een gering voordeel aan zijn zijde. In Heerenveen maakte Blokhuijsen fouten op de 500 meter en dreigde te worden opgevreten.

Verweijs zwakke 1500 meter hield voor de tien kilometer nog de schijn van spanning open. Zijn triomf oogde uiteindelijk heroïsch omdat de vechter zich in de slotronden compleet leeg reed voor een seizoensapotheose die zijn chagrijn over de olympische nederlaag op de 1500 meter lijkt te hebben weggespoeld.

Verweij won de zeventiende wereldtitel van Nederlandse makelij in 22 jaar. Toen het podium in 2003 geheel oranje kleurde, was er serieuze ongerustheid over structurele eenzijdigheid. Nederland zou het buitenland te hulp moeten schieten, was de gedachte.

De drie jaren daarop werd de meerkamp ineens gedomineerd door twee Amerikanen, Shani Davis en Chad Hedrick, en ebden de zorgen weg. De problemen bleven, het enige land met professionele sponsorploegen en een surplus aan kennis kon uitgroeien tot het bolwerk dat met een onovertroffen aantal van 23 olympische medailles de rest van de wereld op alle specialismen naar adem liet happen.

Tijdens WK's op het steeds smallere allround is dat al decennia zo.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden