'Allochtoon' taboe bij Vlaamse krant

Groepen benoemen kan minder vaag

GIJS MOES | BRUSSEL

De Vlaamse krant De Morgen schrapt het woord 'allochtoon'. Het is een onduidelijk containerbegrip dat mensen uitsluit, aldus hoofdredacteur Wouter Verschelden in zijn krant.

'Mooi en moedig initiatief van De Morgen!' reageerde premier Elio Di Rupo via Twitter. 'Men schrijft toch ook niet telkens dat ik een 'allochtone' premier ben.' Di Rupo's vader kwam als gastarbeider uit Italië naar de Waalse industrie.

Di Rupo's tweet was een van de vele positieve reacties, zegt hoofdredacteur Verschelden. "Maar er zat natuurlijk ook veel gescheld tussen." Sommige mensen menen dat de progressieve krant zo reële problemen in de Belgische steden probeert te negeren. Maar dat is niet de bedoeling, zegt Verschelden, hij vindt dat het woord 'allochtoon' niet geschikt is om een groep mensen te vangen.

"Hoewel het per definitie mensen zijn die 'niet van hier' zijn, gebruiken we het in de praktijk niet voor Nederlanders, Fransen of Duitsers", schrijft Verschelden. "Het is een codewoord, een containerbegrip, waar een niet gelimiteerd aantal kwalificaties in past. Moslim. Laagopgeleid. Kansarm. Arabier. Noord-Afrikaan. Niet-Europeaan."

Het Frans of het Engels kent geen vergelijkbaar woord, constateert de hoofdredacteur, en daar schrijven kranten toch ook over problemen in grote steden, net als in België. Dus blijft De Morgen schrijven over problemen, bijvoorbeeld met mannen 'van Maghrebijnse afkomst' die kortgerokte vrouwen in Brussel lastigvallen.

Ook over rellen in de Antwerpse wijk Borgerhout wil Verschelden geen blad voor de mond nemen: die zijn aangestookt door 'extremistische moslims'. Over problemen met 'anderstalige jongeren' in het onderwijs zal De Morgen blijven schrijven, maar ook over een 'Turkse Belg' die succesvol ondernemer is.

Het woord allochtoon is begin jaren zeventig in Nederland voor het eerst opgedoken in rapporten. De bedoeling was destijds juist om termen als 'gastarbeider' of 'buitenlander' te vermijden. De Vlaamse regering gebruikt het woord al sinds 2009 niet meer in overheidsstukken.

'Oud nieuws', zo noemde voorzitter Najib Chakouh van de interculturele beweging KifKif het voornemen van De Morgen gisteren op de radio. "Die term is al lang achterhaald. Maar het is goed dat eindelijk een krant zijn verantwoordelijkheid neemt." Volgens Chakouh wordt het woord allochtoon gebruikt om een 'wij-zij-verhaal' neer te zetten.

De termen Turkse Belg of Marokkaanse Belg kunnen volgens Chakouh wel gebruikt worden. Hij waarschuwde direct voor een uitdrukking die hier en daar opduikt: Nieuwe Belg. "Als ik dat ben, ben jij een tweedehands-Belg", zei hij tegen de radiopresentator.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden