Allochtonenstop bij voetbalclub is op te vatten als noodkreet

Allochtone jongeren sporten minder dan autochtone jongeren. Ze beperken het incidentele balletje trappen vaak tot de straat, terwijl autochtone kinderen gewend zijn te sporten in clubverband. Dat brengt hen teamgeest bij, discipline en saamhorigheid.

De overheid voegt daar nog een doel aan toe: sport zou ook goed zijn voor de integratie van allochtone kinderen. Sport verbroedert! Zo bezien is het een prestatie van formaat dat voetbalvelden de laatste jaren beslist veelkleuriger zijn geworden. Hockeyvelden en tennisbanen steken daar bleek bij af.

De toegankelijkheid van het voetbal heeft echter een vervelende keerzijde. Bij diverse clubs is het aantal allochtone sporters volgens hun bestuurders te groot. Om het evenwicht te bewaren werkt SV Blerick daarom al jaren met een quotum. De Nijmeegse voetbalclub Quick 1888 voerde recent een allochtonenstop in. Tachtig procent van de leden is daar allochtoon; de club wil dat nu terugbrengen tot vijftig procent. Quick kreeg om te beginnen de allochtone ouders over zich heen, die zich in de beklaagdenbank gezet voelden. Ook het gemeentebestuur en de voetbalbond KNVB keurden de maatregel af.

Principieel hebben ze volkomen gelijk. Kinderen weigeren omdat ze de ’verkeerde’ kleur hebben, dat heet discriminatie en dat is verboden. Zo simpel is het.

Maar naast de principes, is er de praktijk. In grote steden zijn er voetbalclubs die vrijwel helemaal zwart zijn. Ze zijn gevestigd in zwarte wijken, of ze trekken zoveel allochtonen aan dat witte kinderen liever een andere club of een andere sport kiezen. Met zo’n witte vlucht, zoals die zich ook bij scholen voordoet, lijkt het Nijmeegse Quick te kampen te hebben. Bij deze toenemende segregatie is de kans om te integreren nihil.

Daarbij komt het probleem dat allochtone ouders zich gemiddeld minder inzetten voor de sportclub van hun kinderen dan autochtonen. Inzet van de ouders mag verwacht worden, want zonder kan een club niet draaien.

Het is te makkelijk alleen schande te spreken van de allochtonenstop. De maatregel kan beter worden opgevat als een noodkreet. Die benadering biedt meer perspectief op een oplossing. Dat de kwestie nu open op tafel ligt, kan Quick op zijn conto schrijven. Hoe verkeerd zijn oplossing ook is, die is altijd nog een stuk eerlijker dan stilzwijgend Mohammed weigeren maar Jeroen van harte welkom heten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden