Allochtonen laten technisch hbo links liggen

(Novum) - Universiteiten slagen er beter in om allochtonen en vrouwen te winnen voor technische opleidingen dan het hoger beroepsonderwijs. Dat constateert het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.

In het wetenschappelijk onderwijs kiezen allochtone mannen volgens het ROA de laatste jaren zelfs vaker voor techniek dan autochtone mannen. Maar dat geldt niet voor het hbo. De onderzoekers pleiten voor een onderzoek naar de belangstelling van allochtonen voor een technische opleiding.

Ook het aandeel vrouwen is in het universitair technisch onderwijs hoger dan in het hoger beroepsonderwijs. Bovendien neemt het aantal vrouwen in het technisch hbo de laatste jaren af, stelt het ROA.

Volgens de onderzoekers is het vooralsnog onduidelijk waarom het wetenschappelijk onderwijs meer vrouwen en allochtonen trekt voor een technische opleiding dan het hbo.

Vandaag verschijnt een publicatie over het ROA-onderzoek, getiteld 'Technisch onderwijs mist de slag', in het economisch vakblad Economische Statistische Berichten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden