Allochtonen hopen op daadkracht bij opvolger Vogelaar

amsterdam –- Als minister kreeg Ella Vogelaar vaak kritiek op haar ’vrijblijvende, genuanceerde, softe’ aanpak op het gebied van integratie. Maar dat wilde niet zeggen dat daarmee automatisch alle allochtonen en migrantenorganisaties tot haar fanclub behoorden.

„Ook wij zagen dat het allemaal niet zo voortvarend ging en zetten vraagtekens bij haar daadkracht”, zegt Farid Azarkan, directeur van Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN). „Vogelaars plannen waren goed, de resultaten tot nu toe wat mager. Toch vind ik het jammer dat de PvdA niet meer geduld heeft gehad.”

Azarkan: „De PvdA is duidelijk zoekende naar een koers in het integratiedebat. Dat baart ons zorgen. Bij de PvdA zeggen ze nu dat er niet elke keer gezeurd moet worden over de toon van het debat. Van ons mag dat wel. Het mag allemaal best wel wat beschaafder. Het moet eens stoppen met die harde taal, dat gepolariseer en de verkiezingsretoriek.”

Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter in ’Vogelaarwijk’ Amsterdam-Slotervaart, ziet dat anders: „De PvdA heeft in de persoon van Wouter Bos een heldere visie op het integratiebeleid ontwikkeld, als een van de weinige partijen. Het kabinetsbeleid is de partijlijn en ik neem aan dat de nieuwe minister die lijn overneemt. Strakker dan zijn voorganger deed.”

Ahmet Azdural, directeur van Inspraakorgaan Turken, begint met lovende woorden: „Wij steunen haar tweesporenbeleid in de nota ’Zorg dat je er bij hoort’. Maar er is nu een minister nodig die het brede draagvlak voor dat beleid effectief kan mobiliseren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden