Allochtonen guller dan autochtonen

Dorpen langs de Marowijnerivier in Suriname staan onder water. (ANP) Beeld
Dorpen langs de Marowijnerivier in Suriname staan onder water. (ANP)

Voor het eerst is het geefgedrag van allochtonen onderzocht. Wat blijkt? Allochtonen geven meer weg dan autochtonen.

Joop Bouma

Surinamers, Antillianen, Marokkanen, Afghanen en Turken geven per jaar 200 euro meer weg dan autochtonen. Allochtonen schonken in 2007 gemiddeld 600 euro, de overige Nederlanders 400 euro.

Dit blijkt uit onderzoek van de werkgroep Filantropische Studies van de Vrije Universiteit in opdracht van NCDO, de commissie voor internationale samenwerking. Het is voor het eerst dat het geefgedrag van allochtonen nader is onderzocht.

Het onderzoek is onderdeel van de tweejaarlijkse VU-studie ’Geven in Nederland’, die morgen wordt gepresenteerd. In 2007 hebben Nederlanders gezamenlijk bijna 4,3 miljard euro gegeven aan goede doelen, ruim 100 miljoen minder dan in 2005. De daling wordt toegeschreven aan lagere bijdragen van het bedrijfsleven.

Bij het bedrag dat allochtonen schenken zijn ook de betalingen aan het land van herkomst meegerekend. „Ook dat zijn giften”, zegt VU-onderzoekster Christine Carabain. Allochtonen stuurden in 2007 gezamenlijk een kwart miljard euro naar het land van herkomst. Dat geld ging naar familie, vrienden, geloofsgenoten, dorps- of stadgenoten en naar goede doelen in het herkomstland.

Volgens Carabain is de vrijgevigheid van allochtonen mede zo opvallend omdat zij vallen in de lagere inkomensgroepen. „De sociale en economische status van allochtonen is een stuk ongunstiger dan die van autochtone Nederlanders.”

Antillianen sturen gemiddeld het meeste geld naar het herkomstland: 857 euro in 2007. Vier van de tien Antilliaanse huishoudens sturen geld op. Ruim de helft van de Afghaanse huishoudens stuurde gemiddeld 825 euro op. Het laagste bedrag ging naar Marokko, gemiddeld 357 euro.

Uit de studie is gebleken dat ook autochtone Nederlanders schenken aan familie. Carabain: „In één op de acht huishoudens wordt gegeven aan familie. Het gemiddelde is 1000 euro. Dat is tamelijk veel.” Acht van de tien allochtonen schenken ook aan Nederlandse goede doelen. Zij geven vooral aan levensbeschouwelijke instellingen, maatschappelijke en sociale doelen en aan internationale hulp.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden