Allochtonen en vrouwen lopen kans op werk mis

door Wilma van Meteren

Turken, Marokkanen en Nederlandse vrouwen die tijdelijk stoppen met werken, dreigen aan de kant te blijven staan. Ondanks personeelstekorten komen ze moeilijk aan de slag.

Dat blijkt uit een breed, gezamenlijk onderzoek van verschillende wetenschappers naar ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Zonder ingrijpen voorzien ze toenemende ongelijkheid en uitsluiting in de samenleving.

Leider van het onderzoek, de Rotterdamse hoogleraar Justus Veenman, waarschuwt voor te groot optimisme bij beleidsmakers. ,,Ze hebben een te rooskleurig beeld dat het allemaal goedkomt en iedereen straks mee kan doen. Maar dat geldt niet voor deze groepen als er geen maatregelen worden genomen. Ze verkeren nu al in de gevarenzone”, stelt Veenman.

De snel veranderende flexibele arbeidsmarkt, zoals onlangs geschetst door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), vereist bepaalde vaardigheden. Daarover beschikt lang niet iedereen. Ook de verschillen in culturele achtergrond kunnen werknemers parten spelen. Veel meer dan voorheen moet de werknemer zelf zijn leven construeren, constateren de wetenschappers.

Nu al lopen de overgangen – van onderwijs naar werk en werkloosheid naar baan – veel moeizamer bij migranten (ook hoogopgeleiden) dan bij autochtone Nederlanders. Opleidingsniveau bleek nauwelijks invloed te hebben op de overlevingskansen. De omschakeling van baanzekerheid naar werkzekerheid in het nieuwe type arbeidsmarkt zal hen voor nog meer problemen stellen, vrezen de onderzoekers.

Terwijl de WRR een grote rol ziet weggelegd voor vakbonden en werkgevers om de modernisering van de arbeidsmarkt in goede banen te leiden, beveelt dit onderzoek juist aan dat de overheid de touwtjes in handen houdt. Ze zal ook het sociale zekerheidsstelsel moeten aanpassen.

Ook de Sociaal Economische Raad in samenwerking met het instituut voor multiculturele ontwikkeling, Forum, buigt zich deze maand over het vraagstuk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden