Allochtone talent mag hoop koesteren op Oranje

Het ligt in de bedoeling het Nederlands elftal in de tweede week van oktober te reanimeren. Bondscoach Frank Rijkaard krijgt dan een week lang de beschikking over de Oranje-selectie. Voor zaterdag 10 oktober is de oefenwedstrijd tegen Peru in Eindhoven gepland, op dinsdag 13 oktober is Ghana in het Arnhemse Gelredome de volgende tegenstander. Op 18 november is er in Gelsenkirchen ook nog de uitwedstrijd tegen Duitsland.

Met vijftien interlands in het jaar 1998 wordt het record-aantal van 1994 geëvenaard. Voorbij gaand aan de opvatting van de topclubs dat het interlandvoetbal een veel te ruime plaats op de overvolle agenda wordt gegund, speelt het Nederlands elftal aanzienlijk meer interlands dan in de tijden van vorige generaties topvoetballers het geval was. De jaren negentig hebben nog vijftien maanden voor de boeg en nu al is het aantal van 92 gespeelde interlands in dit decennium veel ruimer dan in de jaren tachtig (74 interlands), de jaren zeventig (77), de jaren zestig (66) en de jaren vijftig (62). Toen Frank Rijkaard onlangs tot verrassing van velen en ook tot ergernis van enkele kopstukken binnen de regenjassen-belangenvereniging der coaches betaald voetbal werd benoemd tot chef van Oranje, was de ex-international vaag toen hem naar zijn 'visie' werd gevraagd. Rijkaard is nooit een praatjesmaker geweest en dat zal hij waarschijnlijk ook nooit meer worden. Daar moet vooral de televisie mee leren leven. In die kringen gaat men er gemakshalve van uit dat een bondscoach qua verbale vermogens tenminste de evenknie is van de minister-president. Voor degenen die de buis bedienen lijkt de inhoudelijke kant van de Eerste Spreker te Zeist vaak minder belangrijk dan de verpakking.

Als zo'n man maar praat! Geen coach die derhalve zo goed in de Hilversumse markt ligt als de Feyenoord-communicator Leo Beenhakker. Don Leo is niet alleen een gezellige man, hij spreekt ook de ronde en eenvoudige taal die door Joop Vermaas te Charlois van a tot z wordt begrepen. Dat kan van de bespiegelingen van Johan Cruijff niet altijd worden beweerd, maar die zijn om andere redenen weer adembenemend. Het enigszins mysterieuze zwijgen van Rijkaard is wel aardig om te zien. Wat zou hij toch in zijn schild voeren? Niks, misschien. Veel belangrijker dan het spreken in het openbaar, is dat Rijkaard het gezellig maakt bij het Nederlands elftal. Zijn voornaamste taak is het om de juiste spelers te kiezen, die spelers op de juiste plaats te zetten en - ook dat nog - aanvallende tactieken uit te stippelen. De rest is bijzaak. Op de drie genoemde fronten mag men vertrouwen in Rijkaard hebben. Ook al vindt vooral Co Adriaanse het maar niets dat een zo onervaren coach het hoogste ambt te Zeist invulling mag geven. Co Adriaanse, aardige coach - daar niet van - maar ook: voormalige verdediger van eenvoudige makelij, nul interlands, nul Europa Cups en bij de competitie-ouverture van dit seizoen als coach van Willem II in de Arena zo wereldvreemd bezig, dat het toen toch ook al tobbende Ajax zo maar twintig rijpe kansen kreeg.

Zoals Adriaanse in de Arena de deur open zette, zo bruin zal Frank Rijkaard - 73 interlands, drie Europa Cups - ze natuurlijk nooit bakken. Frank Rijkaard bekijkt deze weken zo veel mogelijk kandidaten voor het nieuwe Oranje. Voor de wedstrijden tegen Peru en Ghana zal hij zich beperken tot een groep van achttien man. Van de 22 die op het WK-toernooi in actie waren, moeten er dus sowieso vier afvallen. Ed de Goey was in Frankrijk nog de tweede man. Wellicht wordt hij thans gepasseerd door Ruud Hesp. Winston Bogarde (geblesseerd) valt zeker af. Arthur Numan en Aron Winter staan momenteel ook met knieblessures aan de kant. Pierre van Hooijdonk speelt al helemaal niet. De gebroeders De Boer lijden wat af met Ajax en met hun zaakwaarnemers. Edwin van der Sar maakt ineens opvallend veel foutjes en fouten. Wim Jonk heeft het topvoetbal vaarwel gezegd en staat met Sheffield Wednesday dertiende in de Premier League. Jaap Stam zag er tegen Arsenal heel zwakjes uit. André Ooijer heeft het heel druk met middenmoter PSV en bovendien is hij nog niet eens A-international. En Jerrel Hasselbaink was deze zomer als uit de lucht gevallen international niet serieus te nemen. Kortom: het allochtone eredivisie-talent hoeft niet bij voorbaat te wanhopen. Kees van Wonderen, Bert Konterman, Patrick Paauwe, Jean-Paul van Gastel, Peter van Vossen, Michael Mols, Jeffrey Talan en Peter Wijker - zij mogen hoop koesteren op een ora

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden