'Allochtone jongeren worden zwaarder gestraft'

(Novum) - Allochtone jongeren worden voor hetzelfde delict zwaarder gestraft dan autochtone jongeren. Dat concludeert criminologe Mieke Komen in een onderzoek, dat ze vrijdag presenteerde tijdens de studiedag van de Haagse Hogeschool. Volgens Komen oordelen psychologen en psychiaters negatiever over allochtone verdachten dan over autochtone verdachten, omdat zij niet voldoende kennis hebben van andere culturen.

Komen bestudeerde het afgelopen jaar 241 dossiers van minderjarige verdachten, waarvan 158 van allochtonen. Hieruit bleek dat allochtone jongeren gemiddeld 53 dagen langer in detentie zitten dan autochtonen. Dit verschil kan volgens de criminologe niet worden verklaard door de ernst van het delict of de zwaarte van de strafzaak.

Gedragsdeskundigen maken een dossier op van iedere minderjarige verdachte. Zij adviseren de rechtbank vervolgens een bepaalde straf op te leggen. "In 90 tot 95 procent van de gevallen wordt dit strafadvies geheel overgenomen door de rechtbank", zegt Komen.

Het probleem is volgens Komen dat gedragsdeskundigen een verkeerd beeld schetsen van de verdachte omdat zij de cultuur niet geheel begrijpen. "Gevoelens van pijn of verdriet kun je direct van iemands gezicht aflezen, gevoelens van spijt uiten mensen van verschillende culturen heel anders", zegt Komen. "Wanneer spijt niet met woorden wordt geuit, vanwege een verschil in cultuur of een gebrek aan kennis van de Nederlandse taal, kan een verkeerde conclusie over een persoonlijkheid worden getrokken."

Komen stelt voor een cursus interculturele communicatie verplicht te stellen aan gedragspsychologen die samenwerken met justitie.

De Raad voor de Kinderbescherming en het ministerie van Justitie willen pas reageren nadat zij het onderzoek hebben gelezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden