Allochtone Amsterdammers lieten verkiezingen aan zich voorbij gaan

Beeld anp

Amsterdammers met Surinaamse, Antilliaanse, Turkse of Marokkaanse achtergrond zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen minder vaak naar de stembus gegaan dan hun stadsgenoten zonder migratieachtergrond. Ook hebben zij andere partijen en kandidaten gekozen.

Het Instituut voor Migratie- en Etnische Studies en het Bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam onderzoeken sinds 1994 het stemgedrag van Amsterdammers met verschillende achtergronden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Daaruit blijkt dat sinds 2006 een dalende lijn zit in het aantal mensen dat naar de stembus gaat. Bij Amsterdammers met een Turkse en Marokkaanse achtergrond is die daling sterker en komt de opkomst ver onder het gemiddelde uit.

Opkomst gemeenteraadsverkiezingen Amsterdam Beeld UvA/IMES

In vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen van vier jaar eerder daalde de opkomst van Amsterdammers met een Turkse achtergrond van 44 naar 34 procent en die van Marokkaanse Amsterdammers van 38 naar 24 procent. De opkomstpercentages liggen ver onder het gemiddelde van Amsterdam, waar 50 procent van de kiesgerechtigden de stembus wist te vinden. De opkomst van Amsterdammers met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond is al jaren stabiel, maar niet hoog (25 procent).

PvdA populairste partij
D66 werd de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, maar onder de inwoners met een migratieachtergrond blijft de PvdA onbetwist de meest populaire partij, zeker onder Surinaamse, Turkse en Marokkaanse Amsterdammers.
De populariteit van de PvdA daalde wel licht sinds 2010. Onder Surinaamse en Marokkaanse Amsterdammers was D66 meer in trek dan bij de vorige verkiezingen. Opvallend was de trend onder hoofdstedelingen met een Turkse achtergrond om te stemmen op een niet-gevestigde partij (33 procent). Met 19 procent deed de Multicultureel Pluspartij het goed.

Partijkeuze bij Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen Beeld UvA/IMES

Voorkeursstemmen
Ook bij de keuze voor een favoriete politicus speelt de migratieachtergrond een rol. Relatief vaak werd gestemd op een kandidaat met dezelfde achtergrond. Amsterdammers zonder migratieachtergrond deden dit in bijna alle gevallen (97 procent), net als Turkse en Marokkaanse Amsterdammers.
In vergelijking met de vorige verkiezingen stonden meer kandidaten op de kieslijst met een Surinaamse, Turkse of Marokkaanse afkomst: vierentwintig in totaal in 2014, vier meer dan in 2010.

Politiek cynisme
Dat Amsterdammers met een migratieachtergrond vaker de verkiezingen aan zich voorbij laten gaan zou iets te maken kunnen hebben met het wantrouwen in de Amsterdamse politiek. Onder Surinaamse (57 procent), Turkse (56 procent) en Marokkaanse (55 procent) Amsterdammers is de meerderheid cynisch. Zij denken dat politieke partijen alleen geïnteresseerd zijn in hun stem en niet hun mening. Amsterdammers zonder migratieachtergrond zijn een stuk minder wantrouwend, slechts 27 procent is het daarmee eens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden