Allochtone agenten: stop uitstroom Politie

Bij de politie 'dreigt een multicultureel drama, dat dringend moet worden aangepakt'. Dit schrijft Paraat, een vereniging van allochtone politiemensen, in een brandbrief aan de ministers van binnenlandse zaken en justitie.

Volgens hoofdinspecteur Mohsine Semlali, voorzitter van Paraat, en Piet Reckman van het landelijk Centrum Veiligheid door Leefbaarheid in het wijkwerk, is het aantrekken van meer allochtone agenten tot mislukken gedoemd, als de cultuur binnen de politiekorpsen niet grondig verandert, zo meldt Politie Magazine. De twee hebben het kabinet hun werkstuk 'Regering regeer!' gestuurd met daarin aanbevelingen om de uitstroom van allochtone politiemensen tegen te gaan.

Anderhalf jaar geleden bleek uit onderzoek van het ministerie van binnenlandse zaken dat landelijk gezien relatief veel allochtone agenten afzwaaien, zo'n acht procent, wegens de vele racistische grappen en opmerkingen binnen het korps. Leidinggevenden zouden daartegen nauwelijks optreden. Dit jaar werd bekend dat bij de korpsen in de grote steden meer allochtonen vertrekken dan erbij komen en weer noemden ondervraagden discriminatie als een van de oorzaken.

Semlali en Reckman vinden dat uitwisseling moet plaatsvinden tussen docenten van politie-opleidingen en die van academies voor sociaal-culturele beroepen. Zij bevelen cursussen aan voor agenten én leidinggevenden waarin deze leren hun werkomgeving te 'multiculturaliseren'.

Allochtonenorganisaties zouden meer moeten worden betrokken bij werving van personeel. In vier tot acht jaar kan met deze en andere maatregelen een cultuuromslag totstandkomen, denken Semlali en Reckman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden