Allevier de portretten van de koningin zijn te koop

Carla Rodenberg mag dan als nummer een zijn geëindigd in de competitie die de Rijksvoorlichtingsdienst organiseerde om aan een nieuw portret van koningin Beatrix te komen, voor de drie andere geclassificeerden zijn de druiven niet echt zuur. Ook hun werkstukken en voorstudies hangen tot en met 22 oktober samen met het materiaal van Carla Rodenberg te kijk in het Panorama Mesdag aan de Haagse Zeestraat.

BIJDRAGE: FRED LAMMERS; CHRISTEL PIEPER

Van het portret dat Annelies Hoek uit Geleen van een ernstig kijkende majesteit maakte zijn ook tweehonderd zeefdrukken beschikbaar. Geïnteresseerden betalen er in de winkel van Postbus 51, Noordeinde 64 in Den Haag (de buren van prins Willem-Alexander) dezelfde prijs voor als de 850 gulden die voor de zeefdruk van Carla Rodenberg moet worden neergeteld. Annelies Hoek heeft Beatrix willen weergeven als “een karaktervolle persoonlijkheid die, ondanks haar geëmancipeerde funktie als staatshoofd, het element vrouwzijn niet uit het oog verliest.” Annelies Hoek: “De koningin houdt van mooie kleren en sieraden. Vandaar op mijn portret die paarlen oorbellen die ze zo vaak draagt. Het zijn misschien details maar je mag ze bij onze koningin niet over het hoofd zien.”

Dan is er Frank Leenhouts uit Oostburg die Beatrix heeft afgebeeld op een suikerets met grove aquatint (verkoopprijs 650 gulden). Het attractieve van zijn, in vergelijking met de kleurige zeefdrukken van Carla Rodenberg en Annelies Hoek, sombere portret is dat er van zijn werkstuk slechts dertig afdrukken kunnen worden gemaakt.

Evenals bij de andere kunstenaars poseerde de koningin voor Leenhouts. Wat hem daarbij opviel is dat Beatrix niemand recht in de ogen kijkt. “Zij is eraan gewend dat er naar haar wordt gekeken en heeft een speciale manier ontwikkeld daarmee om te gaan. Dat speelt extra als je moet poseren. Het is geen pretje als een stel kunstenaars je van alle kanten observeert, fotografeert en schetsen van je maken. De koningin voelde zich er duidelijk niet echt prettig bij.”

Portrettist nummer vier is Marike Bok uit Amsterdam. Zij leverde Beatrix op een koffiebruine zeefdruk af. Het is een werkstuk voor degenen die iets alternatiefs willen dat toch goed gelijkend is. De RVD kan die zeefdruk leveren zodra er minstens dertig belangstellenden op hebben ingetekend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden