Opinie

Alles wat riekt naar religie wordt door liberalen uitgebannen

Kerkgangers in Nieuw-Lekkerland.Beeld anp

Liberalen willen de Zondagswet afschaffen om christenen te pesten, stelt Frank van den Heuvel, die actief is binnen het CDA. Hiermee verloochenen ze hun liberale principes en verwoesten ze onze cultuur.

De liberalen in Nederland keren terug naar vroeger tijden en nemen voortdurend initiatieven om religie uit de samenleving te bannen. Nu gaat minister Plasterk, op instigatie van D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya, de Zondagswet af schaffen. Kaya vindt deze wet te veel samenhangen met religie. En religie moet uit het openbare leven. Enkele weken geleden maakte VVD-leider Halbe Zijlstra in Trouw al zijn punt dat hij kerkgenootschappen onder verscherpt toezicht wil plaatsen, omdat sommige kerken of religies dekmantel zijn 'voor een politiek-ideologische aanval op onze rechtsstaat'. Eerder kondigde D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven aan dat de bede uit de wet moet. Kortom: liberale politici willen onze joods-christelijke wortels vernietigen.

Nota bene op zondag voor 13.00 uur kondigde D66'er Koser Kaya aan dat, als minister Plasterk de Zondagswet niet afschaft, zij een initiatiefwetsvoorstel daartoe gaat indienen. Want de Zondagswet "is niet meer van deze tijd", volgens Kaya. "Waarom mogen activiteiten niet op zondag voor 13.00 uur plaatsvinden?" aldus de D66'er. "Winkels moeten de openingstijden zelf bepalen."

De Paarse partijen, D66 voorop, zijn bezig alles wat riekt naar religie uit te bannen. Dogmatisme ten top. De maatregelen komen meer over als christenen pesten dan als wenselijk of nuttig.

Haaks op onze cultuur
Liberalen beperken de keuzevrijheid. Het door de meerderheid rekening houden met de minderheid van liberale grondlegger Alexis de Tocqueville is weg. Wat de liberalen van VVD en D66 nu voorstaan heeft niks meer met scheiding van kerk en staat te maken, want die scheiding vinden wij als CDA ook belangrijk. Onder het mom van liberalisme wil men nu geloof en samenleving scheiden. En dat is niet alleen niet liberaal, maar staat ook haaks op onze cultuur en doet onrecht aan de vele goede werken van veel mensen binnen allerlei kerken ten behoeve van de hele samenleving. Waar wetten en regels falen en waar mensen in de knel komen, staan vrijwilligers uit kerken klaar om in te springen.

Beeld anp

Terug naar de Zondagswet, die de paarse politici nu dus gaan afschaffen. Deze wet zegt expliciet dat hij niet bedoeld is om (sport)activiteiten te verbieden. Verder kennen we voor winkeltijden de Winkeltijdenwet. Kortom: deze wetgeving geeft mensen de ruimte om op zondag alles, ook voor 13.00 uur, te doen, zolang het 'geen geluidsoverlast nabij kerken en andere gebouwen voor de eredienst (synagoge, moskee, etcetera) betreft'. Afschaffing is dus deels symboolwetgeving, deels overbodig en deels beperking van de handhavingfunctie van de burgemeester. Want dat was de oorsprong van de wet in de 19de eeuw: handhaving van de openbare orde.

Geert Wilders
Blijkbaar is Koser Kaya aangeslagen op het woordje 'zondag'. Zoals D66 eerder aansloeg op een voorstel van PVV-leider Geert Wilders om de Koran uit de Tweede Kamer te bannen. D66 wilde toen ook maar meteen de Bijbel wegdoen. Leve de boekverbrandingen. Het doet me denken aan hoogleraar theologie in Tilburg Erik Borgman die het eens scherp zei: 'het atheïsme kreeg eerst erkenning dankzij godsdienstvrijheid'.

Als we al deze voorstellen op een rijtje zetten, lijkt er sprake van een nieuwe coalitie van D66-PVV-VVD, die zich laat voeden door verkeerde sentimenten. De twee ideologische scherpslijpers in de oppositie, PVV en D66, dragen het paarse kabinet op hun anti-religie-plannen uit te voeren. Intussen wordt het secularisme als de nieuwe religie gepresenteerd. De liberale partijen beperken hiermee de keuzevrijheid en ondermijnen een pluriforme samenleving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden