Alles wat plat, vies, idioot, raar of gênant lijkt, is toegestaan

Theater
'De Wilde Wilde Wereld' van De Toneelmakerij speelt t/m 17/7 op het Over 't IJ Festival Amsterdam en 22 t/m 24/7 op Karavaan Alkmaar. Info: www.toneelmakerij.nl

De zomerfestivals, met theater op onverwachte locaties, stimuleren theatermakers om te experimenteren. Zo regisseerde Daniëlle Wagenaar een voorstelling in de open lucht waarin zij het jonge publiek uit de tent lokt. De 'De Wilde Wilde Wereld' maakt de belofte van de titel waar. Het is één grote wildernis, waar de kinderen gillend van de pret uitkomen.

De keurige beambte, die het publiek op het Over 't IJ Festival verwelkomt, probeert de kinderen nog gedragsregels mee te geven. Maar die zijn ze vergeten zodra Thomas en zijn juf aan komen lopen. Deze energieke dikzak maakt de leerkracht horendol. De jongen zit nooit stil, luistert niet en heeft overal een antwoord op. In het dagelijks leven zou hij het etiket adhd krijgen, maar in het theater is dat juist leuk. Hij moet voor straf alleen buiten spelen en reageert zó ad rem op jufs reprimande dat hij niet meer stuk kan voor de kinderen. Hij eet het liefst chips als lunch, heeft een plastic holbewonerknuppel en spaart dode knaagdieren.

Eva Zwart speelt de rol ontwapenend, alsof het personage er zelf ook niets aan kan doen dat hij bestuurd wordt door zijn driften. In een woedeaanval stompt en schopt hij tegen de schooldeur: "Juf, ik bén al lang rustig!" Om daarna in huilen uit te barsten en vervolgens vrolijk op onderzoek uit te gaan. Met het publiek achter zich aan rent hij door de struiken, over zandpaadjes en langs leegstaande scheepscontainers.

Tussen de rommel komt een bizarre wereld tot leven en ontmoet hij een zwerver, een knaagdier en zijn juf verkleed als vogel. De rode draad in het verhaal raakt dan volledig zoek. Maar één ding is duidelijk: de remmen mogen los. Alles wat plat, vies, raar, gênant of idioot lijkt, is hier toegestaan.

Met de voorstelling voor achtplussers hobbelt ook een aantal kleintjes mee, die af en toe schrikken, maar de meeste kinderen hebben de tijd van hun leven. Thomas en het rare trio leven zich uit in woeste klimpartijen en achtervolgingsscènes en schreeuwen uit volle borst. Doordat Niek van der Horst als nerveus knaagdier, Peter van Heeringen als vieze zwerver en Manon Nieuweboer als gestresste juf en vogel zulke sterke acteurs zijn, ontspoort het niet. Het gespuug en gelebber van de zwerver is op het randje, of eigenlijk eroverheen. Maar dát vinden de kinderen nu juist zo spannend. Met rode hoofden van opwinding doen ze na afloop van de voorstelling net zo gek als de personages. In 'De Wilde Wilde Wereld' is theater een uitlaatklep.

Karavaan
Op het reizende theaterfestival Karavaan, dat tot 31/7 in de kop van Noord-Holland speelt, is ook jeugdtheater te zien. Zoals de gluurvoorstelling 'HUIS' van het Filiaal, het beeldende spektakel 'Hellend Vlak' van Tuig of de slapstick rond de auto in 'Buurman op vakantie' van Andreas Denk. Info: www.karavaan.nl

Kinderjury
De tv-zender Z@pp, Jeugdtheater de Krakeling en Bureau Promotie Podiumkunsten lanceren in september een nieuwe prijs voor jeugdtheater: de Z@pp Theaterprijs. Een kinderjury van zeven leden tussen de 10 en 13 jaar kiest de winnaar van deze prijs voor de beste jeugdvoorstelling van het seizoen. Kinderen kunnen zich tot 8 augustus via www.zapp.nl opgeven voor de jury.

Ook zendt het themakanaal 'Z@ppelin/Z@pp 24' een twintigtal registraties uit van jeugdtheatervoorstellingen van Het Filiaal, Theatergroep Max, Unieke Zaken, Stella, Theatergroep DOX, de Toneelmakerij en Theater Terra.

De uitreiking van de jeugdtheaterprijs is op 11/9 in De Krakeling, Amsterdam. De tv-uitzendingen zijn te zien vanaf 10/8 op woensdag om 15.45 en vanaf 14/8 ook op zondag om 19.30.

Info: www.zapp.nl, www.zappelin24.nl en www.krakeling.nl

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden