Alles wat niet Joods is moet weggevaagd

Een Israëliër bekijkt de schade in de Grieks-orthodoxe kerk. Beeld reuters
Een Israëliër bekijkt de schade in de Grieks-orthodoxe kerk.Beeld reuters

De wc-pot van de abdij is zwartgeblakerd. De deur hangt verkoold en kromgetrokken in de sponning. En op de muren zijn, in het Hebreeuws, anti-christelijke graffiti gekalkt: 'Jezus is een hoerenzoon', en 'Bevrijding van Zion'.

In een gebouw van de Dormition-abdij, op de berg Zion in Oost-Jeruzalem, werd donderdag brand gesticht. Twee onbekenden drongen binnen en goten een brandbare vloeistof in de gang. Doordat de brandweer het vuur snel kon doven, raakte niemand gewond. Maar het had ook anders kunnen lopen; er wonen studenten in het gebouw, dat door de Grieks-orthodoxe kerk wordt gebruikt als seminarie.

De politie zoekt de daders in religieus-nationalistische hoek. Dit omdat de aanval met de graffiti alle kenmerken draagt van een zogeheten 'prijskaartje': een haatmisdrijf waarmee radicale religieus-nationalisten aangeven dat mensen een prijs moeten betalen als zij het Joodse kolonisme in de weg staan.

Filosofie
Meestal zijn Palestijnse moslims het slachtoffer. Zo ging er woensdag nog een moskee in vlammen op, vlakbij Betlehem, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Maar ook christelijke doelen gelden als legitiem. De filosofie is eenvoudig: alles wat niet Joods is, moet uit het beloofde land weg.

Haatmisdrijven van kolonisten zijn de laatste jaren aan de orde van de dag. Het aantal lekgestoken banden, uit de grond gerukte olijfbomen en gemolesteerde priesters is niet meer te tellen. In mei vorig jaar, na het bezoek van paus Franciscus aan Israël, vloog er nog een kerk in brand. In 2013 sloegen vandalen het Ottomaanse tegelwerk kapot bij het graf van koning David, ook op de berg Zion. Zo verdwenen op die plek de laatste islamitische sporen. Later dat jaar werden er grafstenen vernield op een protestants kerkhof op dezelfde berg.

Extreme kolonisten slaan overal in bezet gebied toe. Maar de laatste tijd strijden ze vooral voor de berg Zion. De afgelopen dagen begonnen ze een postercampagne waarin ze ervoor waarschuwen dat het graf van koning David op de berg in christelijke handen dreigt te vallen. Het gerucht gaat dat het beheer van de tombe - waar volgens de overlevering het Laatste Avondmaal heeft plaatsgehad - zou worden overgedragen aan het Vaticaan. Dit vermoeden leidde vorig jaar al tot demonstraties en oproepen om christenen aan te vallen. De posters, met opruiende teksten tegen christelijke instellingen en linkse partijen, borduren op dat thema voort.

Gedogen
De brandstichting is breed veroordeeld, onder anderen door de Israëlische president Reuven Rivlin. Maar er klinkt ook kritiek dat de overheid te weinig tegen de daders optreedt. Zo zei de Palestijnse vertegenwoordiger Saeb Erekat dat de brandstichtingen in de abdij en de moskee het werk waren van "Israëlische terroristen, beschermd door een overheid die het exclusieve recht op dit land claimt".

De overheid zou stilletjes gedogen dat jonge kolonisten zich afreageren op niet-Joodse doelen. Dit zou aansluiten bij het streven om Israël exclusief te definiëren als 'Joodse staat', en ook bij de overheidssteun voor de uitbreiding van de nederzettingen.

Officieel treedt de politie op tegen de daders. Maar dat heeft niet voorkomen dat de aanvallen een bijna vertrouwd onderdeel zijn geworden van het dagelijks leven in bezet gebied. "Er loopt hier op de berg Zion geen monnik rond die nog niet bespuugd is", verklaarde een woordvoerder van een plaatselijke kerk onlangs in de Israëlische krant Ha'aretz. "Het hoort zo langzamerhand bij de functieomschrijving."

llegale nederzettingen

In 2014 gaf de Israëlische overheid een vergunning voor de bouw van 4485 nieuwe woningen in Joodse nederzettingen. Dat is het hoogste aantal in tien jaar, meldde de Israelische organisatie Vrede Nu deze week. Ook de daadwerkelijke bouw van deze woningen nam vorig jaar toe, met 40 procent, naar 3100. Bijna twee derde van de huizen komt in gebied dat in het Geneefse Vredesinititatief - een van de belangrijkste vredesplannen - toekomt aan de Palestijnse staat. Maar volgens het internationaal recht zijn sowieso alle nederzettingen illegaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden