Alles wat je nooit durfde vragen over koffie

Koffiekenner word je zo


Sébastien Racineux & Chung-Leng Tran


Good cook, euro22,50


***


- "Goedemiddag, kan ik u ergens mee helpen?"


- "Een kopje koffie graag."


- "Wilt u een espresso, cappuccino, latte, ristretto, macchiato, americano of een frappuccino?


"En wat voor bonen blieft u? Arabica, Robusta, Liberica of heeft u liever een hybride als Icatu of Catimor?"


Pff, het leven van een gewone koffiedrinker is voorbij. Geeft de een de voorkeur aan een filterkopje, wil de ander liever een door de cafetière met water van 80 graden gedrukt exemplaar. Er is geen horecagelegenheid meer te vinden in Amsterdam waar ze geen supersonisch espressoapparaat hebben staan. Dat wenst de klant immers.


"Goh, wat heb jij een lekkere koffie!", zei iemand onlangs bij mij aan tafel. Zo iemand die zelf alleen maar de juiste soort boon op de juiste stand bij een speciale koffiebranderij laat malen.


"Got you!", zei ik. Ik koop mijn bonen bij de winkel van de populaire rookworst, die vind ik namelijk het lekkerst. Toegegeven, ik heb wel een koffiezetapparaat dat die bonen kan malen, en met dat maalsel zet ik vervolgens door een filter koffie. Die komt terecht in een thermoskan, zodat ik een uurtje later nog lekker een kopje kan nemen. Perfect.


Daarbij teken ik wel aan dat het apparaat zeker twee keer per jaar helemaal uit elkaar geschroefd op tafel ligt, omdat het niet gemaakt is voor koffiemaalsel dat ergens achterblijft en ook niet voor de stoom die vrijkomt als je er koffie mee zet.


Bovendien brandt er constant een lampje dat 'calc' zegt. Ik geloof dat er dan ontkalkt moet worden, maar ik besteed aan dit lampje nauwelijks tot geen aandacht. Je hebt zo van die dingen die zo gewoon zijn als een touwtje uit de voordeur - dat heb ik namelijk ook nog steeds - en koffie zetten is daar een van.


Als je van koffie je vak hebt gemaakt en je weet er alles van, dan heet je een barista. Sébastien Racineux is een van de bekendste barista's van Frankrijk en hij schreef samen met Chung-Leng Tran het boek 'Koffiekenner word je zo'. Tran werd in 2012 winnaar van de Franse baristakampioenschappen in de categorie filterkoffiezetten.


Deze twee knappe koffiekoppen hebben alles opgeschreven wat je moet weten om in de voetsporen van een barista te treden. Van testjes die je zelf thuis kunt doen om tot je eigen perfecte kopje koffie te komen tot aan het zetten van dat kopje. Ze behandelen de verschillende bonen en de apparaten die je kunt gebruiken.


Ik dacht eigenlijk in deze vakantieperiode maar eens even de puntjes op de i te gaan zetten met dat kopje koffie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden