Alles wat je moet weten over de Jehovah’s Getuigen

null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

Gaat de deurbel terwijl je niemand verwacht? De kans is groot dat het Jehova’s zijn. Wie zijn zij eigenlijk? Vijf vragen.

Marinde van der Breggen en Rianne Oosterom

Waarom zijn Jehovah’s Getuigen overal aanwezig met hun boekjes?

Vrouwenvoetbal, regen of een deur recht in hun gezicht: echte getuigen van Jehova laten zich nergens door afschrikken. Onvermoeibaar gaan ze langs de deuren en spreken ze met voorbijgangers die interesse tonen in hun foldermateriaal, dat wordt aangeprezen met de tekst 'Wat leert de Bijbel echt?’

Het Wachttorengenootschap wil ‘discipelen van mensen uit alle natiën’ te maken. Die opdracht geeft Jezus zijn volgelingen in de Bijbel; het betekent dat ze mensen tot het christelijk geloof moeten bekeren. Zijn volgelingen gingen van huis tot huis om te onderwijzen, aldus de website van de Jehovah’s Getuigen.

“Wij volgen het voorbeeld van die eerste christenen en vinden dat huis aan huis prediken een goede manier is om mensen te bereiken”, schrijven ze. Hoe meer uren getuigen besteden aan het verkondigen van het evangelie, hoe hoger in de organisatie ze komen. Je kan de status ‘pionier’ verdienen, dan doe je 70 uur per week ‘velddienst’.

Wat geloven ze eigenlijk?

De Jehovah’s Getuigen zijn een christelijke gemeenschap en geloven in God en de bijbel. Hun bijbel is echter wel iets anders dan die van de katholieken en protestanten. Ze lezen de ‘Nieuwe Wereldvertaling’, een eigen vertaling van de bijbel omdat de mainstream versie volgens hen is beïnvloed door allerlei heidense filosofieën.

De getuigen geloven dat Jezus de zoon van God is, maar niet dat Jezus zelf God is. Hij was het eerste schepsel van God en heeft daarna geholpen met de schepping. Het jaar 1914 heeft voor het Wachttorengenootschap een bijzondere betekenis. Toen is de profetie uit het boek Daniël in vervulling gegaan en heeft Jezus het koninkrijk van God in de hemel gesticht. Sindsdien is de eindtijd aangebroken, waarin Jezus en de duivel een hemelse oorlog voeren. Daardoor is het leven op aarde nu zo moeilijk.

Uiteindelijk zullen de echte gelovigen weer tot leven worden gewekt. Jehovah’s Getuigen geloven niet in een hel; als je niet gelooft, blijf je simpelweg dood. Een selecte groep van gezalfden, 144.000 om precies te zijn, zal na de wederopstanding met God in de hemel mogen regeren. De rest van de gelovigen mag op aarde verder leven.

Waar komt de naam vandaan?

In de Bijbel noemt God zichzelf ‘Ik ben die ik ben’. De Hebreeuwse lettercombinatie daarvoor is JHVH of JHWH, wat met klinkers ertussen ‘Jehova’ is. De toevoeging ‘Getuigen’ laat zien dat zij een groep christenen zijn ‘die de waarheid over Jehova, de schepper van alles, bekendmaken’, aldus de website van het genootschap.

Hoe zijn de Jehovah’s Getuigen ontstaan?

Aan het einde van de negentiende eeuw kwam een groepje mensen samen die zich de ‘Ernstige Bijbelonderzoekers’ noemden. Zij woonden in de buurt van Pittsburgh in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Tijdens hun samenkomsten analyseerden ze leerstellingen van kerken en vergeleken ze met de Bijbel.

Zo vormden ze hun eigen ideeën (zie hierboven) over het christelijk geloof. De resultaten publiceerden ze in een blaadje dat ze ‘de Wachttoren’ noemden. In deze groep zat Charles Taze Russel. Hij was de eerste redacteur van de Wachttoren. De Jehovah’s Getuigen zien hem als hun stichter.

Hoe veel Jehovah’s Getuigen zijn er?

In Nederland zijn er 30.000 getuigen, volgens de registratie van het hoofdkantoor van de Jehovah’s Getuigen in Nederland. De getuigen zijn actief in 240 landen. Het precieze aantal gelovigen wereldwijd is 8.340.982, volgens de organisatie zelf. Alleen personen die elke maand evangeliseren, mogen zich tot de Jehovah’s Getuigen rekenen.

Lees ook:

- Kinderen Jehova’s slecht beschermd tegen misbruik

- ‘Dit is ons geheim. Als je je mond opendoet, zal ik je wat aandoen.’

- Ouderling is rechercheur, rechter én psycholoog

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden