Alles wat een godsdienst de moeite waard maakt, wil IS uitroeien

NUWEIRA YOUSKINE

Ik had een kennis van me beloofd te luisteren naar een radioreportage die hij had gemaakt. Liever had ik dat niet gedaan, want de reportage heette 'Management van Wreedheid', en ging over het beleidsplan dat Islamitische Staat hanteert om haar terreur zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Er waren gezelliger dingen te bedenken. Ik stelde het luisteren dan ook zo lang mogelijk uit, totdat mijn kennis liet doorschemeren dat zoveel desinteresse jegens zijn werk niet erg netjes was. Dus luisterde ik.

Eén fragmentje bleef nog lang nagalmen. Hoofdzaak, zo legde het terreurbeleidsplan uit, is dat alles draait om geweld, grofheid, terreur, anderen angst aanjagen en afslachten. Om dit te bereiken, moet vóór alles vermeden worden dat een strijder zachtheid van karakter toont: 'een zachtmoedig karakter is de eerste stap tot falen van de strijd'.

Dit had natuurlijk geen diepe indruk hoeven maken - het lijkt nogal wiedes dat de zachtmoedigen van geest geen terreuroorlogen zullen winnen. Toch begon me nu pas iets te dagen. Het is inmiddels wel duidelijk dat IS, en eerder Al-Kaida (en Saoedi-Arabië al sinds het ontstaan van dat land) doelbewust heiligdommen, relikwieën en eeuwenoude graftombes plunderen en vernietigen.

Dat ze daarmee cultuurgoed van onschatbare waarde wegvagen, is al om te huilen. Maar al deze gebouwen en plekken staan ook ergens voor. Ze staan voor een gedachtengoed dat, inderdaad, een bepaalde zachtmoedigheid van karakter kan doen ontwikkelen.

De sjiitische islam, uitdrager van een verfijnde mystiek, is mede daarom een bedreiging. De mystiek leert tenslotte boven dogma en starheid uit te stijgen. Weg ermee.

De volksislam, waarin gelovigen troost of zegen vragen middels heiligen, omdat God zo ontzettend groot is dat je hem persoonlijk nauwelijks durft aan te spreken: weg ermee.

De plaatsen waaromheen een magisch aura hangt omdat er illustere voorvaderen hebben rondgelopen: weg ermee.

Alles wat riekt naar enige speelsheid of metaforische interpretatie van een heilige tekst: weg ermee.

Alles wat aanzet tot stilte, bezinning of reflectie: weg ermee.

Dus alles wat een godsdienst de moeite waard maakt en boven de zwaarte van het dagelijks leven uittilt, moet worden uitgeroeid.

Deze overpeinzingen staan, zo zult u begrijpen, niet letterlijk in het doelbewuste handboek genoemd. 'Management van wreedheid' is een praktische leidraad voor wrede oorlogsvoering. Die wordt al netjes in de praktijk gebracht. En waar we treuren om het verlies van mensenlevens, worden tegelijkertijd ook hele tradities van denken en leven vernietigd. In grote gebieden veranderen mensen in oorlogsrobots, zowel daders als slachtoffers. Zij zullen zelden nog de kans krijgen tot een andere ontwikkeling van de geest dan grofheid en terreur.

Letterlijk karaktermoord.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden