Alles vermuist of verduckt

Het mysterie van Timboektoe of Zanzibar schrompelt even ineen zodra je de atlas pakt en achterhaalt dat deze per definitie onbereikbare oorden bestaan, geografisch zelfs bij Afrika blijken te zijn ingedeeld. Je kunt er kennelijk naar toe, er zijn misschien wel straten en huizen, er wonen dus ook mensen die achter de vraag 'Geboorteplaats:' 'Timboektoe' of 'Zanzibar' in hun paspoort hebben staan.

AREND EVENHUIS

Weg mysterie, weg alleen al die taalkundige delicatesse waarmee je de woorden Tim-boek-toe of Zan-zi-bar kunt proeven. In die woorden zou je, zoals in gedichten, ooit willen wonen maar ga je je van je levensdagen natuurlijk nimmer vestigen.

Moeten we massaal naar Rotterdam om te ontdekken dat Heer Olivier B. Bommel en zijn vindingrijke vriend T. Poes daar niet wonen, en dat Bommelstein niet bij Hoek van Holland ligt? Wetende dat beide ingezetenen van Rommeldam zijn - dat staat wis en waarachtig en zwart op wit geschreven, ook al had de Burgerlijke Stand daar nooit aantoonbare bemoeienis mee.

Fanstasiesteden vallen niet ter plekke te vinden, zo je die al zoeken moet. Daarom is de titel die de organisatoren van een door de wereld reizende tentoonstelling over Disney en zijn bewoners van Duckstad, niet eens zo ongelukkig gekozen: 'Overal is Duckstad'. Misschien wat snoeverig wervend, maar onomstotelijk. Want net als die hoog boven weg en landschap uittorende M, die hamburgermagnaat McDonalds als visuele mokerslag wereldwijd plantte, hebben Mickey Mouse, Donald Duck en consorten de wereld veroverd - of dat nou een aangename ontwikkeling is of niet.

De verzameling van Disney-parafernalia (4500 voorwerpen) van hun professor Eckhart Bauer, fascineerde studenten van de Academie voor Beeldende Kunst in Braunschweig - waar volgens hardnekkige tongen de Saksische Tijl Uilenspiegel werd geboren - dusdanig dat zij elkaar verenigden in de kunstenaarsbent 'InterDuck'. Wie kunstenaar zegt, zegt tentoonstelling en na vier jaar voorbereiding presenteerde 'InterDuck' in de 'Comic-Salon' van het Westduitse Erlangen de eerste expositie van 'Ãœberall ist Entenhausen / Overal is Duckstad'. Na een jarenlange zwerftocht door Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk is de tentoonstelling nu in het Museum van de Twintigse Eeuw in Hoorn beland. Onderweg breidde de expositie zich met meer en meer muizen- en eendenzooi uit; voor de Nederlandse Duckstadtentoonstelling is zowaar een beroep gedaan op de eigen Disney-collectie van musicalster Danny de Munk, die de tentoonstelling zaterdag ook opent.

Waar Disney de muis Mickey en de eend Donald al wereldwijd liet triomferen, doen de kunstenaars van Braunschweig daar nog eens flinke scheppen bovenop. Eend en muis hebben zich behalve op horloges, washandjes, kleutertasjes of pantoffels vastgehecht; ze annexeren nu alsnog ook de breinen van meesterschilders en -denkers. Alles is ver-eend, vermuist of anderszins verduckt: Picasso, Degas, Da Vinci, Schiller, Goethe en Nietzsche blijken hun kennis en vaardigheid in Duckstad te hebben opgedaan; de Dokumenta is tot Duckomenta omgedoopt waarin het snorretjes op andermans werk tekenen tot stroming is verheven, de Duckstam dook, als lachende logo's, al in de grafkelders van Egyptische farao's op. Zogeheten Donaldisten komen nog jaarlijks bijeen om te vergaderen over de vraag op welke lengte- en breedtegraad Duckstad zich nou bevindt. Het moet ergens in de buurt van Avalon liggen. En zelfs dat ongekende Avalon blijkt al tot zes keer toe in de atlas te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden