'Alles van waarde is weerloos' Gilles van der Loo

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Gebruikt u motto's of spreuken in het dagelijks leven?

"Zelden. Maar om deze van Lucebert kan ik niet heen, letterlijk niet en figuurlijk niet."

Hoezo?

"Ik heb deze regel op mijn armen laten tatoeëren. 'Alles van waarde' op mijn rechter onderarm, en 'is weerloos' op mijn linker onderarm."

Hoe kwam u daar zo bij?

"Ik vind het al jarenlang de mooiste zin uit de Nederlandse taal. Ik heb het laten doen toen mijn oudtante overleed. Zij liet wat geld na en ik wilde daar iets speciaals mee doen. Ik wilde iets bij me hebben wat me aan haar doet denken en wat ik dus altijd bij me draag. Het valt veel mensen op, maar ik zie het, behalve als herinnering aan haar, ook als een reminder aan mezelf. Een boodschappenbriefje dat mij erop wijst om ook te genieten van het kleine. Gisteren is ons tweede kind geboren en..."

Wat zegt u nu?

"Ja, een meisje."

Maar dat is fantastisch! Gefeliciteerd! Hoe heet ze?

"Ada. Ze is geweldig en het gaat goed."

Over 'van waarde' en 'weerloos' gesproken.

"Zeker. Door Ada weet ik weer waarom je stil moet staan bij wat echt belangrijk is. Ik ben snel geneigd om maar door te gaan. Dan mis je dingen. Blijf kijken naar wat nu gebeurt, het is zo voorbij. Het is nu vijf jaar geleden dat m'n beste vriend overleed. Hij raakte vermist en is later dood gevonden. Op het moment dat hij verdween was mijn vrouw net zwanger van onze eerste. Ik kwam daardoor aan de verwerking van zijn verlies nauwelijks toe. Mijn nieuwste roman gaat daar over. Eigenlijk valt alles nu samen: mijn vriend vijf jaar geleden overleden, de geboorte van Ada, het boek is er. Schrijven is het toppunt van een late verwerking."

Dat niet stil blijven staan bij iets groots of iets pijnlijks - bij het weerloze - is dat niet gewoon een vlucht?

"Het is vluchtgedrag maar het is ook overleving. Stel dat ik straks verschrikkelijk nieuws krijg, dan denk ik dat ik in eerste instantie uit zelfbehoud toch gewoon de afspraken van de dag afloop."

Gilles van der Loo (1973) is schrijver. In 2012 verscheen zijn verhalenbundel 'Hier sneeuwt het nooit', een jaar later volgde zijn roman 'Het laatste kind'. Onlangs verscheen 'Het jasje van Luis Martín'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden