Alles staat in teken van V.V. Adorp

Thomas Pruim en Jan Smid
Thomas: "Mijn zondag staat al ruim vijftig jaar lang in het teken van voetbalvereniging Adorp. Vanaf mijn achtste ben ik lid. Ik ben er mee opgegroeid."

Jan: "Ik ben nog langer lid. Al ruim zestig jaar. Thomas en ik hebben een groenwit hart en wij zijn trouw aan de club."

Thomas: "Als we thuis spelen ben ik ruim twee uur voor aanvang van de wedstrijd aanwezig. Dan zet ik de cornervlaggen neer, haal de doelnetten naar beneden en hijs de vlag. In de kleedkamer leg ik de shirts, de broeken en de sokken klaar. Die wast mijn vrouw namelijk."

Jan: "Ik ben bij elke thuiswedstrijd aanwezig. Met mijn vrouw. Vaak draai ik ook kantinedienst. Tot voor kort gingen we ook nog mee naar de uitwedstrijden, maar dat werd een beetje te veel."

Thomas: "Vorig jaar zijn we gedegradeerd naar de reserve vijfde klasse KNVB. Eén-na-laatste staan we nu. We hebben nogal wat tegenslag gehad. Onze beste spelers zijn geblesseerd."

Jan: "Als die weer hersteld zijn, gaan we weer punten halen. We houden de moed erin. We hebben overigens meer sponsors dan spelende leden."

Thomas: "We hebben nu achttien spelende leden van wie er zes geblesseerd zijn. Dan kom je gelijk in moeilijkheden."

Jan: "Thomas speelt nog mee. Als laatste man."

Thomas: "Het is natuurlijk prachtig dat je dat op deze leeftijd nog kan doen. Maar ik heb liever dat er een jonge knul op mijn plek staat. Het is een beetje armoedig dat je als voorzitter van 59 nog opgesteld moet worden. In het voetbal speelt snelheid in mijn ogen geen rol. Je bent op tijd of je bent te laat. Door mijn ervaring kan ik dat heel goed inschatten."

Jan: "Thomas doet zoveel voor deze vereniging. Uit waardering hebben de spelers vorige week spontaan besloten hem een bos bloemen aan te bieden."

Thomas: "Dat is natuurlijk machtig mooi."

Jan: "En het leverde nog een rondje op. Er gebeurt niets droog hier. De derde helft is belangrijk en duurt vaak langer dan de wedstrijd zelf."

Thomas: "V.V. Adorp is ook een sociaal gebeuren. Het is een bindmiddel binnen de dorpsgemeenschap. Het komt de leefbaarheid ten goede."

Jan: "Adorp is altijd onkerkelijk geweest. Wij zijn nooit naar de kerk gegaan. Daarom spelen we ook op zondag."

Thomas: "De hervormde kerk van Adorp heeft een tijd niet als kerk gefunctioneerd. Totdat een Nederlandse Gereformeerde Gemeente daar is gaan kerken. Al snel pasten ze er niet meer in. Nu zitten ze in het dorpshuis. Daar kunnen meer mensen in."

Jan: "Ze komen allemaal van buiten het dorp. Op zondag is het hier heel druk met auto's. Allemaal kerkgangers. En let wel: ze gaan twee keer hè."

Thomas: "Het wordt gewoon getolereerd. Dat is typisch Adorp."

Jan: "Niemand die er aanstoot aan neemt."

Thomas: "Mensen worden in hun waarde gelaten. Ze zien er trouwens netjes uit, maar niet overdreven."

Jan: "Je hebt hier zondag niet zo veel in het dorp. Je hebt het voetbal, die nieuwe kerkelijke gemeente en er is altijd wel een expositie."

Thomas: "De gemeente wil ons enige veld hebben. Er moet bezuinigd worden. De club kost hun 8000 euro per jaar."

Jan: "Dat is peanuts."

Thomas: "Dat is helemaal niets. Maar los van wat de gemeente gaat doen, als er een paar jongens besluiten te stoppen met voetballen, betekent dat het einde van de club, ben ik bang. Ik zie de toekomst somber in."

Jan: "Als wij het als club niet gaan redden, betekent het dat onze zondag er beroerd uit gaat zien."

Thomas: "Dan vallen we in een gat. We zitten al zo lang in het zelfde patroon."

Jan: "Ze zouden graag zien dat wij fuseren met Sios, uit Sauwerd. Dat is het dorp hiernaast."

Thomas: "Maar die spelen op zaterdag."

Jan: "Zij hebben nogal wat leden van de ChristenUnie onder hun leden, die heiligen de zondag en spelen op zaterdag. Wij spelen op zondag. Dat willen we zo houden. Onze identiteit is de zondag. Als we niet genoeg leden meer hebben, haal ik liever de stekker uit de club dan te fuseren met een zaterdagclub. We gaan strijdend ten onder."

Thomas: "Alles voor de zondag."

Pruim (59, getrouwd, twee kinderen) werkt bij de gemeente Winsum en woont in Adorp. Smid (74, getrouwd, twee kinderen) is gepensioneerd hoofdopzichter en woont in Groningen. Pruim is voorzitter, trainer-coach en laatste man van V.V. Adorp, de kleinste voetbalclub van Nederland. Smid is er vicevoorzitter en kantinemedewerker.

Wie zijn Thomas Pruim en Jan Smid

De zondag bepaalde het ritme van de week, de kerk het ritme van de zondag. Nu kerkbezoek niet meer zo vanzelfsprekend is, vullen we de zondag met onze eigen rituelen. Deze week de zondag van:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden