Alles over de lopers maar niets over geld

ROTTERDAM - Waar rookgordijnen worden gelegd rond de financiële positie van de Marathon Rotterdam, bestaat er tot dusverre geen onduidelijkheid omtrent het lopersveld dat de vijftiende editie aanzien moet geven. Een puike bezetting, die door samensteller Jos Hermens gisteren tijdens de presentatie zelfs “de beste ooit” werd genoemd.

Dat laatste lijkt een wat overdreven voorstelling van zaken, gezien de rijke historie die 's werelds snelste marathon heeft. Onovertroffen blijft natuurlijk de editie van 1983, waarin Rotterdam als nog weinig betekenende organisatie de twee toenmalige marathongrootheden Robert de Castella en Alberto Salazar tezamen bracht in een wedstrijd. Via Rotterdam legde de Australiër een basis voor nog grotere mythevorming rond zijn persoon; Salazar vond er zijn Waterloo. En Carlos Lopes bracht in dezelfde race de voorbode van het wereldrecord dat hij twee jaar later op nagenoeg hetzelfde parkoers zou vestigen. En dat in 1988 door de Ethiopiër Belayneh Densimo tot de huidige onaantastbare toptijd van 2.06.50 werd aangescherpt.

Het duel in '83 tussen De Castella, Lopes, Gomez en Salazar was vooral qua wedstrijd een monument. De afleveringen waarin de mondiale records vielen, waren vooral imponerende gevechten van het individu tegen de klok. De marathon van 23 april moet een combinatie worden van boeiende strijd en streven naar records, zij het wat dat laatste betreft vooral persoonlijke of nationale verbeteringen. Waar Jos Hermens het gisteren had over “beste veld ooit”, sprak hij toch vooral over de negen sub 2.12-lopers die vorig jaar hun persoonlijk record verbeterden, “en van wie dus dit jaar op het snelle parkoers van Rotterdam een verdere ontwikkeling mag worden verwacht.”

Voorts wees Hermens op de mix van verschillende kwaliteiten die inderdaad een boeiende strijd kan doen vermoeden. Allereerst de onvermoeibare winnaar van vorig jaar Vincent Rousseau (2.07.51, tweede internationale seizoentijd), die als een van de weinigen in staat is een snellere tweede helft van de race te lopen. De Spanjaarden Antonio Serrano en Martin Fiz (Europees kampioen) braken evenals de Mexicaan German Silva (winnaar New York) vorig jaar door. De Ethiopische debutant Addis Abebe (hij won in 1993 een half miljoen dollar voor het wereldrecord tien kilometer op de weg) moet volgens Hermens met zijn 'klein beetje kamikaze-achtige trekjes' voor het aanvallende aspect zorgen en de Italiaan Salvatore Bettiol (vijfde op de Spelen) vormt met zijn ervaring het rustpunt in de groep. Voor de Nederlandse inbreng moet vooral Bert van Vlaanderen zorgen, die in de strijd om de Nederlandse titel de strijd aanbindt met debutant René Godlieb en oudgediende Marti ten Kate. Het vrouwenveld is als vanouds verwaarloosd. Good old Carla Beurskens is de enige naam van betekenis. Ze is inmiddels 43, maar heeft in het achterhoofd toch een start tijdens de wereldkampioenschappen, komende zomer in Gothenburg. De afgelopen jaren nam Beurskens niet meer deel aan voorname titeltoernooien.

Financiën

De organisatie van Rotterdam schermde wat het vrouwenveld betreft met de mogelijke komst van een talentvolle Japanse. Maar tegelijkertijd bleken de financiële mogelijkheden van de stichting Rotterdam Marathon volstrekt onduidelijk. Het lopersbudget van een miljoen is inmiddels ruim overschreden terwijl de twee belangrijkste sponsorpaketten (startnummers en marathontitel) nog niet aan de man zijn gebracht. Daar is nog enkele weken de tijd voor, maar de kandidaten staan niet de dringen, hooguit 'in de week', zoals voorzitter Joop Franken het uitdrukt. Om welke bedragen het daarbij gaat, wordt angstvallig geheim gehouden. Meer dan eenderde van het totale sponsorbudget is niet onwaarschijnlijk. Ook over de gevolgen voor de aanstaande marathon of - vooral - latere edities bij het uitblijven van contracten, werd onduidelijk gedaan. Op de race van 23 april zou het tekort niet van invloed zijn dankzij de talloze co-sponsoren die het risico spreiden. Maar van het op de valreep binnenhalen van nog meer toppers kan geen sprake zijn. Nu al moet Vincent Rousseau genoegen nemen met minder dan hij in feite waard is. Maar dat komt mede vanwege zijn aanvankelijke afzegging na een blessure, die inmiddels weer is genezen.

Ook over startgelden en premies ligt in Rotterdam een waas van geheimzinnigheid. Dit in flagrante tegenstelling tot marathons als New York, Boston en Londen, die het noemen van astronomische bedragen juist als een vorm van reclame beschouwen. Uit concurrentie-overwegingen laat Rotterdam zich niet in de kaart kijken. Hermens: “Tegen New York, Boston en Londen kunnen we niet opboksen. Als ik bekend maak wat ik betaal, dan zegt Londen gewoon, dan doen we er hier nog wat bij.” Voor atleten is Rotterdam met name aantrekkelijk vanwege het snelle (wereldrecord)parkoers, vandaar dat Fiz en Silva betere financiële aanbiedingen van elders naast zich neerlegden.

Rotterdam heeft de premie voor een wereldrecord en nog een aantal andere tijdbonussen verzekerd, “zodat optimaal gebruik kan worden gemaakt van het budget. Andere organisatoren hebben bij ons geïnformeerd naar die constructie, maar die houden we liever voor ons zelf”, aldus racedirecteur Mario Kadiks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden