'Alles moet weg, ook het meubilair'

V&D opent vanaf vandaag weer even de deuren voor totale leegverkoop

JEANNINE JULEN

De klanten staan al met de neuzen tegen het raam gedrukt. Stapt bedrijfsleider Eric Bos even naar buiten, dan vliegen ze hem meteen om de hals met de vraag: wanneer gaan jullie open? Die gekte doet hem denken aan het Prijzencircus van weleer. Saillant verschil: het is de laatste keer dat Bos in zijn Vroom & Dreesman een uitverkoop coördineert. Een leegverkoop heet het deze keer.

Vanaf vandaag openen de 62 vestigingen van het failliete warenhuis drie tot vier weken hun deuren om de laatste boedel te verkopen. Als eerste gaan de V&D's in middelgrote steden open, morgen volgen de grote vestigingen in onder andere Rotterdam, Groningen en de Amsterdamse Kalverstraat. De overige negen vestigingen starten hun leegverkoop op vrijdag.

Maar verwacht tijdens deze leegverkoop van het 128 jaar oude warenhuis geen nostalgische taferelen. Slechts 50 procent van wat er normaal in de V&D staat, wordt in de verkoop gezet. Denk hierbij aan eigen merken en ingekochte producten. De rest, artikelen van bijvoorbeeld Ici Paris, Mexx en Esprit , is terug naar de leveranciers. En nog iets opvallends: tussen de kantoorartikelen, boeken, cd's, kussentjes en kleding ook paspoppen. Bos: "Alles moet weg, ook het meubilair van V&D. De eerste verdieping van de vestiging in Groningen hebben we daarom ingericht met presenteertafels en paspoppen. De kortingen hiervoor kunnen flink oplopen."

Hoe de producten geprijsd zullen worden, bepaalt het door de curatoren ingehuurde bedrijf Gordon Brothers Group. Dat bedrijf handelde twee jaar geleden ook het faillissement af van warenhuis Maisson de Bonneterie. Ook die winkel opende toen tijdelijk de deuren. Geen ongewone gang van zaken, zegt curator Edwin van Wijk. Om de schulden te vereffenen wordt tijdens zo'n heropening alles in het bezit van het bedrijf verkocht. "De opbrengst gaat naar schuldeisers als de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV. Bij het UWV heeft de V&D nog een schuld staan omdat de uitkeringsinstantie na het faillissement de salarissen van het personeel doorbetaalde."

Om kosten te besparen hebben de curatoren voor deze tijdelijke heropening geen personeel teruggevraagd dat al jaren in dienst was bij de V&D. Hadden ze dat wel gedaan, dan liepen de curatoren het risico het personeel een transitievergoeding te moeten betalen. Het UVW kan de tijdelijke klus namelijk beschouwen als een doorgezet dienstverband. Van Wijk: "Het is niet verantwoord om als curator dat soort extra kosten te maken."

Op de werkvloer daarom niet de welbekende winkelbediende die u al 35 jaar adviseert bij de aankoop van een nieuwe jurk. Nee, in plaats daarvan veelal jong personeel dat korter dan 22 maanden bij de V&D werkte. Of uitzendkrachten met kassa- of winkelervaring. En bedrijfsleider Eric Bos. Hij kreeg, net als een aantal andere bedrijfsleiders en floormanagers een speciaal contract aangeboden om te helpen bij de afwikkeling van het faillissement. De afgelopen vier weken bereidde hij in Enschede en Groningen de leegverkoop voor. Een waardig afscheid, noemt Bos het. "Deze extra weken gaven me de mogelijkheid om het faillissement van het bedrijf waar ik 29 jaar gewerkt heb een plekje te geven."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden