Alles mocht mee, maar niet die lamp

Welk voorwerp staat op een ereplaats in uw huis, wat neemt u beslist mee als er brand uitbreekt? Misschien is het niet eens het kostbaarste wat u heeft. Vaak bepalen herinneringen en emoties wat ons dierbaarste bezit is.

Vintage hanglamp van: Sandra Gorissen (42)

In bezit sinds: 2014

Aanschafwaarde: euro 320

"Mijn tante had een hip interieur. Ik herinner me een heel zachte beige ribbank, een laag strak tafeltje en rieten stoelen. Niet van die zware eikenhouten meubels zoals thuis. Als kind zat ik altijd te kijken naar de lamp, die ik ontzettend mooi vond. Het licht dat door al die kleine gaatjes scheen maakte op het plafond een patroon dat me deed denken aan de ogen van pauwenveren.

Toen ik in Amsterdam woonde kreeg ik hem van haar cadeau. Hij was meer dan een meter breed en hing jarenlang heel opvallend boven de eetkamertafel.

Vorig jaar brak er brand uit bij de onderburen. We waren niet thuis. De buurman was buiten tegen de gevel aan het sleutelen aan zijn Cantawagentje en veroorzaakte kortsluiting. Door onze openstaande ramen en deuren heeft het vuur als een razende om zich heen gegrepen. De onderburen verstopten zich in paniek in hun badkamer. De buurman, een lieve oudere Surinaamse man met wie we een heel goede band hadden, is later in het ziekenhuis aan de rook bezweken. Dat heeft de kinderen, vooral mijn oudste zoon, flink geschokt.

Alles-alles-alles in huis zat onder het roet: etenswaar, badkamerspullen, kleren in kasten. Door die open raampjes verspreidde de rook zich als een tierelier. Het schadebedrijf maakte drie stapels: wel, misschien en niet meer te redden. De lamp belandde op de weggooistapel. Ik kreeg meteen een hartverzakking: "Je mag alles meenemen, maar niet die lamp!" Ze hebben het nog geprobeerd, maar het was ondoenlijk om de roetdeeltjes eraf te poetsen. Bijna alle spullen werden weggegooid, op de meubels na. De rook bleven we overal in huis nog heel lang ruiken.

Toen we het hier opnieuw gingen inrichten, was een retrolamp van Ikea voor mij natuurlijk not done. In een oude advertentie op Marktplaats vond ik een foto waarmee ik allerlei vintage designwinkeltjes afging, maar dat leverde niets op. Tot ik bij een lampenwinkel in de J.P. Heijestraat in Amsterdam kwam. De eigenaar was geweldig behulpzaam en bood aan om de lamp voor me te gaan zoeken. Na een paar maanden had hij er eentje gevonden in Oostenrijk. De vintage lamp bleek een stuk kleiner te zijn dan de oorspronkelijke, maar ik was er blij mee. Die lamp hoort bij mij en zo had ik hem toch een beetje terug.

Door de brand ben ik wel banger geworden. Ramen en deuren houd ik altijd dicht als ik weg ben. Stel dat er weer brand uit zou breken, dan zou ik als eerste mijn foto's en mijn balletspitzen redden. Gelukkig waren die nog in orde, omdat ze in een gesloten gangkast zaten. Ik ben nooit zo gehecht geweest aan spullen vanwege hun waarde, het gaat me altijd om de herinneringen. De broodtrommel van thuis, de koffiemolen van mijn oma, de radio van mijn oom. En natuurlijk: mijn nieuwe oude lamp."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden