Weblog

Alles kan beter worden

CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier. Copyright Dirk Hol. Beeld
CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier. Copyright Dirk Hol.

Hillary Clinton is gevallen. In haar eigen ministerie. Een gebroken elleboog is het gevolg.

Kathleen Ferrier en Tweede Kamerlid CDA

Lijkt mij vreselijk. Allereerst zo’n val. Je wilt natuurlijk snel opkrabbelen en doen of er niets aan de hand is, maar met een gebroken elleboog lukt dat niet. Ambulance, ziekenhuis, de minister afgevoerd.

Het niet kunnen doen wat je wilt, belangrijke werkafspraken af moeten zeggen. Gelukkig is het nu verleden tijd: Hillary is back on stage en heeft meteen een vlammend betoog gehouden bij een belangrijke denktank. Daar deed ze een opmerkelijke uitspraak: ze vindt dat de overheid meer moet samenwerken met NGO’s.

NGO staat voor Niet Gouvernamentele Organisatie. Een organisatie dus, waar het gouvernement, de overheid niets mee te maken zou hebben. De werkelijkheid is anders: veel NGO’s ontvangen geld van de overheid, dat overigens tot op de laatste cent verantwoord moet worden.

Verder strekt de bemoeienis van de overheid bij NGO’s meestal niet en dat is jammer. NGO’s beschikken vaak over grote kennis en deskundigheid op specifieke terreinen, die ook de regering van pas zou kunnen komen. Dat is waar mevrouw Clinton voor pleit en hiermee geeft ze aan dat het tijd is om out of the box te denken.

Ik ben het daar zeer mee eens. In deze tijd van wereldwijde crises, financieel-economisch, klimaat, voedsel en energie, kunnen we alleen tot oplossingen komen door veel meer samen te werken. Dat betreft samenwerking tussen landen maar vraagt ook binnenlands de nodige inspanning.

Er kan resultaat geboekt worden door muren te slechten tussen ministeries (en dat gaat verder dan het ‘inhuizen’ bij elkaar) en tussen van oudsher afzonderlijke structuren. Meer samenwerking tussen overheid, NGO’s, bedrijfsleven en wetenschap kan tot de vernieuwende ideeën leiden die we nodig hebben om de problemen van vandaag aan te pakken. En het gebeurt gelukkig. Steeds vaker zien we Publiek Private Samenwerking (PPS), met verrassende resultaten.

Vorige week in Suriname hoorde ik van goede ideeën die voortkwamen uit PPS, bijvoorbeeld op gebied van afvalverwerking en ontwatering, waarbij de regering kennis inroept vanuit de wetenschap en NGO’s voor een deel de uitvoering verzorgen.

Wat mij daar vooral opviel is het belang dat er gehecht wordt aan de onderlinge betrokkenheid die bij het volwaardig partnerschap hoort. Niet overal is betrokkenheid tussen bedrijven en NGO’s vanzelfsprekend, evenmin tussen wetenschap en overheid. Maar in betrokkenheid zit een grote meerwaarde!

Dat geldt in de lokale samenwerking, maar ook in de samenwerking tussen landen. Daarbij kan het moeilijk zijn los te komen van oude machtsverhoudingen en –structuren. Maar we kunnen er niet omheen: de crises waar we mee te maken hebben dwingen ons in te zien dat we wereldwijd onderling afhankelijk zijn van elkaar. De problemen van vandaag laten zich niet alleen in Washington en Brussel oplossen, niet door regeringen alleen, niet door ngo’s alleen, niet door bedrijven of de wetenschap alleen: de meerwaarde zit in samenwerking en betrokkenheid.

Daardoor kan alles beter worden, net als de elleboog van Hillary.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden