Alles is toch te koop?

Ze vormen natuurlijk een minderheid van de bevolking, maar ze worden op de televisie bediend alsof ze de absolute macht bezitten: de sportliefhebbers. Het kapitaal en de uren die in de streling van die lui gaan zitten, daar zouden we toch een prachtig omroepbestel aan kunnen overhouden. En dan die hele sportzooi naar RTL 5, 6 en 7.

Maar helaas: zonder sport in hoge frequentie zou het geld er niet meer zijn om al die andere, vermeende prachtprogramma's te maken. Sportliefhebbers kunnen heel veel op. Was het maar zo, dat iedereen die van echt drama houdt, aangevuld met de volksstammen die zeggen dat ze er gek op zijn, naar al het echte drama op de tv keek. Bij elkaar versloegen ze de sportliefhebbers moeiteloos. Hetzelfde gaat op voor de mensen die desgevraagd verklaren altijd alle journaals en actualiteitenrubrieken te bekijken. Deden ze het maar. Daar hielden we het prachtigste tvlandschap aan over en dan vonden we twee netten mooi genoeg.

Sportliefhebbers kunnen teveel op zonder misselijk te worden. Voor zover buitenlandse zenders hier bekeken worden, gebeurt dat door sportliefhebbers en niet door al die, naar men zegt, fanatieke fans van BBC's Newsnight, want dat is maar een schamel groepje. Sportuitzendingen worden uitstekend bekeken, meestal, en trekken bijgevolg adverteerders, die zorgen dat de zaak betaalbaar blijft. Bovendien blijven er na een sportuitzending, als er nergens anders turnen of schoonspringen is, altijd kijkers hangen, zodat ook andere dan sportuitzendingen ervan profiteren.

Sport is de kurk waarop de tv drijft. Het komt dus volstrekt niet onverwacht, dat RTL5 daar groot werk van wil gaan maken. Maar het is wel zorgwekkend, want dat brengt opnieuw een slag toe aan de Nederlandse omroep. Of RTL5 nu slaagt of niet, de omroepen zijn de klos. Of het gaat ze adverteerders en veelbekeken uitzendingen kosten, of RTL5 zorgt er in elk geval voor dat de prijs buitenproportioneel opgedreven wordt, zodat de NOS voor hetzelfde van nu straks een veel hoger bedrag moet gaan betalen. Zoals dat hoort bij echte terreur, de gevolgen zullen ernstig zijn, vooral voor andere uitzendingen dan die met sport erin.

En dan wil RTL5 ook nog eens de sportuitzendingen aantrekkelijk gaan maken voor mensen die niet zo van sport houden. Hockey is niet echt de meest telegenieke sport die er bestaat, maar het scheelt behoorlijk in de kijkcijfers als je weet dat je na afloop met die meiden onder de douche mag. Er schijnt behoefte te zijn aan zo'n uitbreiding met kleedkamerpraat vooraf, achteraf en tussendoor, althans zo verkochten John de Mol en Ruud Hendriks het zondagavond op RTL4. Hun uitbreiding zal 'aanvullend' en 'journalistiek' zijn Dan weet je het wel: Viola Holt, Henny Huisman, Andre van Duin en Caroline Tensen, ze zullen ook daar niet meer weg te meppen zijn. Zeker als John de Mol zich ermee gaat bemoeien. Hij beweerde een studie te hebben gemaakt van Amerika, waar sport en entertainment ook een gelukkig huwelijk hebben gesloten. Zo moet het bij RTL5 ook worden. Geen Smeets en Jansma na afloop, maar Jacques d'Ancona en Barry Stevens.

Punt is wel, dat de NOS voorlopig nog de exclusieve rechten bezit op een aantal evenementen. Maar, sprak de handelaar in bewegende beelden, Hendriks, dan doen we een beroep op de vrije nieuwsgaring. Allemaal van die grote woorden, terwijl je weet: als iemand hem een dubbeltje meer biedt, beweert hij elk tegendeel. Trouwens, sinds wanneer kennen ze vrije nieuwsgaring in Luxemburg? Nu zijn er toevallig enkele gerechtelijke uitspraken over de claim op vrije nieuwsgaring bij voetbalwedstrijden. De NOS heeft nog eens overhoop gelegen met de KNVB en dacht toen ook, dat je onder het mom van vrije nieuwsgaring overal met een microfoon en een camera mag binnenstappen. Dat bleek toch iets subtieler te liggen. Trouwens, waarom zou RTL5 in vredesnaam dan nu al geld betalen aan Vitesse, als er toch sprake zou zijn van vrije nieuwsgaring? Waarschijnlijk zal het allemaal een streepje ingewikkelder liggen, maar Hendriks heeft bij Veronica geleerd, dat als iets of iemand niet meteen te koop is, je hard moet gaan roepen dat je de rechten van de kijkers verdedigt.

Wat zei hij dus in werkelijkheid: RTL5 zal met alle middelen op zo kort mogelijke termijn proberen de NOS en de Nederlandse omroep onderuit te schoffelen. En de KNVB is ook gewaarschuwd: als Vitesse dit jaar geen kampioen wordt, dan zal de voetbalbond daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Want het zou te gek zijn: alles is toch te koop. Ruud Verdonck

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden