Alles is oranje bij team Boogerd en Breukink

Nieuwe wielerploeg Roompot van start met alleen maar Nederlandse renners

EDO STURM

Dat hun nieuwe wielerproject de kleur oranje zou dragen, wisten Erik Breukink, Jean-Paul van Poppel en Michael Boogerd vorig jaar al. Op die bewuste avond in de kroeg, toen ze samen met de man van Leontien van Moorsel, Michael Zijlaard, hun ideeën ontvouwden, stond het Nederlandse karakter van hun ploeg bij voorbaat vast. Gisteren bij de ploegenpresentatie aan de vooravond van de Zesdaagse van Rotterdam vielen louter vaderlandse renners te bewonderen.

De bekendste naam op het podium in Ahoy' is Johnny Hoogerland. De Zeeuw stapte als een van de eersten aan boord bij Team Roompot, zoals de ploeg sinds 1 januari voluit heet. Opgelucht vooral omdat hij in Italië wegkwijnde. De driekleur aan het mouwtje van Hoogerlands oranje trui herinnert aan gelukkiger jaren bij Vacansoleil. De nationaal kampioen van 2013 hoopt onder Breukink en Boogerd zijn glans te hervinden, zegt de Zeeuw.

Het liefst had Boogerd een Robert Gesink of Sebastian Langeveld binnengehaald. Spraakmakende coureurs waarmee je deuren opent die nu zeer waarschijnlijk gesloten blijven. De Tour de France bijvoorbeeld, mijmert Boogerd. "Ons budget laat dergelijke namen helaas niet toe", berust de oud-coureur.

Veel reden tot klagen heeft Nederlands nieuwste wielerteam niet. De ploeg kan de lente in met startbewijzen voor alle Vlaamse voorjaarsklassiekers en de Amstel Gold Race. Breukink hoopt op de ASO, de organisator van Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. "Alles is mogelijk mits wij ons komende maanden in de kijker rijden." Of men op het hoofdkantoor in Parijs daadwerkelijk valt voor de namen van Reinier Honig of Marc de Maar, is de vraag. Zij zijn naast Hoogerland nog de bekendste renners van Roompot. De overige coureurs hebben een bijna blanco uitslagenblad.

Ploegleider Van Poppel, goed voor negen Touretappes, stond bij gebrek aan geld zelf te timmeren in de hal waar het team zijn spullen en wagenpark stalt. "Wij zijn ambitieus, no-nonsense en hebben de best mogelijke jongens. Dit zijn allemaal talenten. Nederlandse talenten", benadrukt hij.

Van de nood een deugd maken. Ze zijn er zonder een kilometer gereden te hebben inmiddels als bedreven in bij Roompot. Bij de salarisonderhandelingen deed de ploeg een aanbod waarover geen discussie mogelijk was, herinnert Boogerd zich. "Het was dit of niets. Het verraste mij uiteindelijk dat iedereen zijn handtekening zette." In een krimpende arbeidsmarkt hadden de meeste renners eigenlijk nauwelijks een alternatief.

"Dat wij hier in Ahoy' staan is op basis van karakter en inzet." Zijlaard kijkt tevreden de met pers volgepakte zaal in. Zijn ploeg opereert een etage lager dan de World Tour, heeft een klein budget, maar vult na het vertrek van het oer-Nederlandse Rabo wel een gat. "Wij zijn honderd procent Nederlands."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden