Alles is Modi, zelfs de thee

Hindoe-nationalist stevent af op verkiezingsoverwinning in India. Moslims vrezen geweld.

MUMBAI - Als de Indiase verkiezingsmarathon vandaag hoofdstad Delhi bereikt, weet Vijay Karia (48) wat hem te doen staat: "Elke weldenkende zakenman zal op Modi stemmen."

Narendra Modi (63) is de leider van de BJP (Bharatiya Janata Party), en volgens voorspellingen de toekomstige premier van India. Ook is hij premier (Chief Minister) van de provincie Gujarat, waar Vijay Karia een bedrijf leidt dat zonne-energiesystemen maakt. Gujarat is welvarender dan andere provincies, en dat is te zien, zegt Karia: "Ik heb de infrastructuur en elektriciteitsvoorziening met eigen ogen zien verbeteren. Modi creëert banen in plaats van subsidies."

Terwijl de economische groei van India onder de zittende Congrespartij nationaal gezien terugliep tot 4,7 procent, was de groei in Gujarat hoger. Cijfers lopen uiteen, maar volgens het zakenblad Livemint was de jaarlijkse groei tussen 2001 en 2012 gemiddeld 10,2 procent.

En dan wordt Modi ook nog algemeen gezien als een van de weinige niet-corrupte politici.

"De werkloosheid in Gujarat is lager dan in andere provincies", vertelt BJP-woordvoerder Madhav Bhandari. Vanachter een bureau op het provinciale BJP-kantoor houdt hij een masker van Modi omhoog en haalt Modi-pennen, Modi-hesjes en Modi-petjes tevoorschijn. "Er is zelfs Modi-thee," zegt hij.

Thee is een belangrijk symbool in de 'Modi-mania'. Volgens de verhalen verkocht Narendra Modi thee op het station toen hij klein was.

Maar er is een schaduwkant aan het imago van de BJP-leider. Hij wordt ervan beschuldigd niet afdoende te hebben ingegrepen bij de rellen tussen hindoes en moslims in 2002 in Gujarat. Tijdens deze geweldsgolf werden meer dan duizend mensen gedood, voornamelijk moslims. Een onderzoek van het Indiase Hooggerechtshof leverde weliswaar geen bewijzen op voor betrokkenheid van Modi bij de rellen, maar veel moslims verwijten hem nog altijd dat hij zich afzijdig hield.

Modi's BJP is de leidende partij van de NDA (National Democratic Alliance), ook wel de 'saffraan-coalitie' genoemd, naar de traditionele hindoekleur.

Een andere partij binnen de coalitie is de extremistische Shiv Sena. De leider van die partij, Uddhav Thackeray, zei onlangs dat 'anti-nationale moslims' die de wetten van het land niet respecteren, het recht niet hebben in India te leven.

Veel moslims zijn bang voor het hindoe-nationalisme van de saffraan-coalitie en vrezen nieuwe rellen.

Ashfaque Khan (44), de islamitische eigenaar van een stomerij in zuid-Mumbai, gaat zeker op de Congrespartij stemmen: "Want de BJP is een hindoe-nationalistische partij die mensen aanzet tot geweld."

De Congrespartij en de BJP beschuldigen elkaar over en weer van het aanwakkeren van de tegenstellingen tussen gemeenschappen. De Congrespartij heeft zich inmiddels verzekerd van een deel van de moslimstemmen. Imam Bukhari in Delhi betuigde vorige week uitdrukkelijk steun aan de Congrespartij. Volgens de laatste telling uit 2001 is ruim 13 procent van de Indiase bevolking islamitisch.

In het BJP verkiezingsprogramma, ook wel 'Modi-festo' genoemd, staan verschillende hindoe-nationalistische onderwerpen. Zo wil de BJP de Ram-tempel in Ayodhya herbouwen. Die tempel stond op een plek waar later een moskee werd gebouwd, de Babri-moskee. De moskee werd in 1992 verwoest door fanatieke hindoes, wat toen leidde tot rellen. Volgens de hindoes is het de geboorteplaats van hindoegod Rama.

Na Delhi duurt het nog tot 16 mei voordat in heel India is gestemd en het resultaat bekendgemaakt kan worden. Dan zal blijken welke afweging de Indiërs maken tussen het risico van spanningen en de breed gedeelde mening dat economische hervormingen nodig zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden